Semjén Zsolt tájékoztatta a Szentszék delegációját a készülő magyar alkotmányról

Támogatta és teológiai értelemben is elfogadta Juliusz Janusz apostoli nuncius a készülő új alaptörvény magzatvédelemre vonatkozó passzusát – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar-vatikáni vegyes bizottság pénteki ülését összegezve a Parlamentben. Juliusz Janusz üdvözölte, hogy az alkotmányban szerepel a házasság szentsége. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese elmondta: a vegyes bizottság ülésén tájékoztatták az Apostoli Szentszék delegációját a készülő magyar alkotmány legfontosabb kérdéseiről, és a nuncius a Szentszék nevében támogatásáról biztosította törekvéseiket, így a magzatvédelem mellett a lelkiismereti- és vallásszabadságról, valamint a házasság és család védelméről szóló részeket.

Semjén Zsolt kiemelte: az ülésen eredményes tárgyalásokat folytattak, s így az egyházi dolgozók is megkapják a bérkompenzációt az állam és egyház együttműködésének köszönhetően. (Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő februárban előzetesen azt jelezte: a kormány azt tudja vállalni, hogy a négy nagy történelmi egyháznak és az ilyen feladatokat vállaló kisegyházaknak hiányzó összegnek a felét, 600 millió forintot rendelkezésre bocsát.)
    
Juliusz Janusz a nuncius a készülő alkotmány kapcsán kifejezte elégedettségét a maga és a Szentszék nevében, hogy az új alaptörvény tartalmazza Isten nevét, és rögzíti a házasság szentségét, valamint, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. Azt mondta, hogy magyarországi tevékenysége során a legfontosabb a vegyes bizottságban végzett munka volt, ez nem volt mindig könnyű, de mindenképpen életbe vágóan fontos. Felidézve a vegyes bizottság létrehozását kifejtette: az előző kormány alatt nem voltak legnagyobb rendben a dolgok, és a munkát nem tudták úgy végezni, ahogy szerették volna, de az elmúlt fél évben nagy dolgokat tudtak véghez vinni.
     
A tanácskozás végén Semjén Zsolt adta át magyarországi diplomáciai szolgálatát befejező Juliusz Janusz apostoli nunciusnak az államfő által odaítélt magyar köztársasági érdemrend középkeresztje a csillaggal, polgári tagozat kitüntetést. Az indoklás szerint a nuncius az érdemrendet a Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti kapcsolatok hiteles előmozdításért és erősítéséért munkássága elismeréseként kapta.
    
A miniszterelnök-helyettes méltatva a nuncius magyarországi szolgálatait azt mondta, hogy a Szentszék és Magyarország kapcsolata több mint ezer évre tekint vissza, Magyarország államisága elválaszthatatlan a Szentszékkel való kapcsolatoktól, hazánk mindig szorosan kötődött ahhoz. Napjainkban is a határon túli magyarság megmaradása szempontjából óriási jelentősége van a katolikus intézményrendszernek. Ezt a megszentelt évezredes hagyományt folytatta a nuncius, nyolc éven keresztül képviselve a Szentszéket Magyarországon. Szólt arról is, hogy a vegyes bizottságban rendkívüli gyorsasággal sikerült az elmúlt fél évben rendezni a felmerült kérdéseket. Példaként említette, hogy az egyházi kórházak megkapták az őket megillető, és korábban elmaradt támogatásukat, a kiegészítő támogatások ügyében szintén megállapodásra jutottak. A függőben lévő kérdéseket megfelelő törvénymódosítással és egyéb módon megoldották. Kitért arra még, hogy a katolikus egyházzal is megkötötték karácsonykor az örökjáradék-kiegészítési megállapodást, amelyet a protestáns és izraelita felekezetekkel is aláírtak. A jövőben megoldandó kérdéseket sikerült úgy előkészíteni, hogy most már gördülékenyen haladnak.
    
A lengyel származású nuncius magyarul köszönetet mondva Szent Pál szavait idézte: a jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam.Hozzátette: az az álma, hogy láthassa újra önmagára talált Magyarország, és biztos benne, hogy ez az álma valóra válik. A nuncius végül köszönő beszédét azzal zárta, hogy elénekelte magyarul a "Mindenkinek van egy álma, az enyém te lettél" című táncdalfesztivál-slágert. XVI. Benedek pápa február 10-én nevezte ki Juliusz Januszt, Magyarország apostoli nunciusát Szlovénia apostoli nunciusává és Koszovó apostoli delegátusává.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!