Semjén Zsolt üdvözölte a révkomáromi tüntetést

Üdvözölte a magyar állampolgárság ügyében tartott révkomáromi demonstrációt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A Miniszterelnökség közleményében Semjén Zsolt azt írta: bízunk abban, hogy Szlovákiában mielőbb megoldódik a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult helyzet. A csütörtöki tüntetést a miniszterelnök-helyettes a magyar állampolgárság ügye melletti kiállásként értékelte.

Három - három és fél ezer ember vett részt a szlovákiai Révkomáromban azon a nagygyűlésen, amelynek résztvevői követelték, hogy Szlovákia ismét tegye lehetővé a kettős állampolgárságot, illetve kárpótolják azokat az embereket, akiket a tavaly elfogadott - a résztvevők szerint alkotmányellenes - állampolgársági törvény alapján a hatóságok zaklattak.   
 
A nagygyűlést civil szervezetek kezdeményezték. A szervezetek nemrégiben aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a kettős állampolgárság  újbóli lehetővé tételéért. A petíciót a nagygyűlés idején a helyszínen is alá lehetett írni. Elhangzott, hogy a petíciót a kettős állampolgárságért országszerte eddig körülbelül ötezren írták alá. A rendezvény idején ez a szám mintegy 1700 aláírással növekedett - közölte Samu István, a petíciós bizottság elnöke. A tüntetésen mások mellett felszólaltak a petíciós bizottság tagjai. Felszólalt Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is.

Szlovákiában a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva tavaly nyáron úgy módosították a hatályos törvényt, hogy az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti az eredetit.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!