Siker a kormánytagok brüsszeli meghallgatása

Egyértelműen sikeresnek értékeli a magyar kormánytagok héten tartott brüsszeli meghallgatását Pálffy István a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője. Sajtótájékoztatóján a KDNP frakciószóvivője úgy fogalmazott, hogy a meghallgatások három napja megnyugtatta Európát, a magyar miniszterek és államtitkárok semmi kétséget nem hagytak és megmutatták, hogy méltóképpen tudják vezetni az unió miniszteri tanácsait az elkövetkező hónapokban.  

A kormánytagok válaszai megnyugtatóak voltak, „Magyarország újra Európa erős motorja” – vont mérleget a 17 magyar miniszter és államtitkár 23 európai szakbizottsági meghallgatása után, ahol – mint kiemelte – több száz témában több száz kérdés merült fel.
    
Pálffy István szerint ugyanakkor tájékozatlanság, rosszakarat, és felületesség jellemezte a liberális és szocialista képviselők felszólalásait. Ennek egyik forrása mindenképpen a magyarországi ellenzéki pártoknál keresendő – mondta a KDNP-s politikus, hozzátéve: a szocialisták és liberálisok mindent megtettek azért, hogy ne legyenek sikeresek a meghallgatások.
    
A frakciószóvivő a szerinte „bornírt” és „buta” kérdésekre példaként felidézte, volt olyan felvetés, hogy „Magyarországon dúl az antiszemitizmus”, s volt olyan képviselő, aki Kínához hasonlította Magyarországot.
    
Kérdésre válaszolva a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent információkról, miszerint „a szocialisták adtak muníciót Orbán Viktor miniszterelnök ellen, aki egy hete mutatta be soros elnökségi programját az Európai Parlament előtt”, azt mondta: szó sincs arról, hogy európai parlamenti képviselőket ne lehetne tájékoztatni oda-vissza. De ha ez a nemzeti érdekek ellen szól, az igencsak felveti a nyilvánvaló politikai rosszakarat, ellenségeskedés és Magyarország egyértelmű lejáratásának szándékát – emelte ki a kormánypárti képviselő.
    
Mint mondta, szerinte nem egyetlen ilyen anyag van. Egészen biztos vagyok benne, hogy a különböző „anyagcserékben” találnánk még egyéb bizonyítékokat is, akár konkrét ügyekre vonatkozóan, akár ilyen átfogó anyagokat – jegyezte meg.
    
Pálffy István kitért Mesterházy Attila amerikai útjára is, ahol az MSZP elnöke azt mondta a sajtónak: meglepően felkészültek az amerikaiak. Érdekes, vajon ki készítette fel őket – tette fel a kérdést, hozzátéve: azt nem feltételezi, hogy a CIA készíti fel az amerikai tárgyalófeleket, hogy mi zajlik Magyarországon például a médiatörvény ügyében.

+

Az EU-elnökség sikere

A megkérdezettek döntő többsége szerint sikeres lesz a magyar EU elnökség fél éve – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült országos közvélemény-kutatásából. Hiába az elmúlt hónapok számos konfliktusa és demonstrációja itthon, pártpolitikai megosztottság és vitriolos kritika a médiatörvénnyel kapcsolatban külföldön, tíz megkérdezett közül hatan a soros elnökséggel kapcsolatban is optimisták. Azonban a szocialista szimpatizánsok 44 százaléka a félév sikertelenségére számít, hasonlóan az általánosan EU-szkeptikus Jobbik táborához (43 százalék).

2011 első félévében Magyarországon Európa szeme, s erről a magyarok 95 százaléka tud is, legalábbis ennyien válaszolták, hogy hallottak a magyar soros elnökségről. Ennél is fontosabb, hogy a tavalyi választások óta számos területen érzékelhető optimizmus az elnökségre is kihat. Noha az új kormány látványos lemaradással vette át az előkészületi munkákat, a megkérdezettek 57 százaléka mégis bízik az elnökség sikerében.

Minden negyedik megkérdezett (24 százalék) azonban kételkedik. Ők nem csupán az „örök szkeptikusok”, hiszen számuk az MSZP és a Jobbik szimpatizánsai között feltűnően magas (44, illetve 43 százalék), de nem is egyszerűen pártpolitikai ellentétről van szó, hiszen még a szocialista tábor közel harmada (31 százalék) is bízik a sikerben.

Az adatfelvétel 2011. január 17. és 22. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően +/- 3,2 százalék körüli.

A teljes anyag itt letölthető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!