Sikeres és eredményes volt a kormány büntetőpolitikája

Az új büntető törvénykönyv és az igazságos büntetőpolitika meghozta eredményét, mert védi a kiszolgáltatottakat és eredményesebben juttatja börtönbe a bűncselekmények elkövetőit – mondta sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, a KDNP alelnöke. Az elért eredményeket ismertetve kiemelte, fokozottabb védelmet kaptak az idősek azáltal,, hogy  a sérelmükre elkövetett bűncselekmények elkövetőit szigorúbban büntetik.

Rétvári Bence az eredmények közé sorolta, hogy olyan új büntetőjogi tényállásokat vezettek be, amelyek a vidéken elterjedt, az emberek igazságérzetét borzoló, a kiszolgáltatott embereket megalázó, munkára kényszerítőkkel szemben lépnek fel, akiket – a korábbi gyakorlattal ellentétben –már el lehet ítélni. Hozzátette: ez azoknak nyújt segítséget, akiket mások akár erőszakkal munkára kényszerítenek és elveszik jövedelmüket. Ez a büntetőjogi tényállás ma már 1 és 5 év közötti börtönnel sújtható. Még súlyosabb, 2 és 8 év közötti lehet a büntetés, ha a sértettet sanyargatják, jelentős érdeksérelmet okoznak neki vagy 18. életévét be nem töltött sérelmére követik el – tette hozzá.   

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata parlamenti államtitkára szólt arról is: szigorúbban büntetik, ha valakit önmaga megalázására kényszerítenek, ezt dokumentálják vagy üzletszerűen követik el.  

A kisebbik kormánypárt alelnöke szerint a kiszolgáltatott, főleg szegényebb régiókban élő embereknek 2010 előtt nem volt mentsváruk, s ha jelentkeztek is a hatóságoknál, azok nem tudtak fellépni. Fontosnak nevezte az uzsora-bűncselekmények Btk.-ba emelését is, aminek köszönhetően tömegesen ítéltek el olyan bűnözőket, akik szintén kiszolgáltatott helyzetben lévő emberektől az adott pénz többszörösét vették el.   

Rétvári Bence jelezte: az új tényállások már alkalmasak a bírósági ítéletekre.  

Hangsúlyozta: fokozottabb védelmet kaptak az idősek, így a sérelmükre elkövetett bűncselekmények elkövetőit szigorúbban büntetik. Fontos résznek nevezte a jogos védelmi helyzet kiterjesztését.  

A kereszténydemokrata szakpolitikus kiemelte: az elmúlt négy évben 3500 rendőr állt szolgálatba, s újra bevezették a körzeti megbízotti rendszert, aminek elrettentő hatása is volt. Az államtitkár szavai szerint mintegy 3000-rel emelkedett a fogvatartottak száma, a bűncselekményeké pedig összességében 70 ezerrel csökkent, ami azt is jelenti, hogy a bűnözők a börtönökben vannak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!