Sikeres volt a Testmozgás az iskolában program

Sikeresnek nevezte a Testmozgás az iskolában (Te is) elnevezésű programot az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a kezdeményezés pénteki zárórendezvényén, a Baranya megyei Sásdon. Rétvári Bence elmondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) programjában idén 144 általános iskolában és középiskolában 288 pedagógus és számos önkéntes közreműködésével 20 ezer diák vett részt.

A Te is elnevezésű projekt azért indult, hogy hátrányos helyzetű vagy hátrányos helyzetű települések iskoláiban tanuló gyerekeknek tanítási órákon kívül, önkéntes diákok irányításával testmozgásra és közös játékra ösztönző eseményeket szervezzenek, erősítve a befogadás, az önkéntesség értékeit. A program koncepciójának az az alapja, hogy a gyerekek játékosan sajátítsanak el fontos készségeket, a csapatmunka bizalmat ébresszen társaik és önmaguk iránt, illetve elfogadásra ösztönözzön, a résztvevők tapasztalatokat gyűjtsenek munkaszervezésben, irányításban, segítségnyújtásban.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt öt évben egyértelművé vált, hogy a kormány "a sportolás pártján van", a tömegsporttól a versenysportig minden úton és módon igyekszik elősegíteni, hogy minél többen szánjanak időt a testmozgásra. Rétvári Bence úgy vélte, a Te is kezdeményezésnek a jellemre, a csapatszellemre gyakorolt kedvező hatása mellett az egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy a résztvevők olyan sportágakkal ismerkedhettek, amelyek szeretete megmarad, s ha nem is a mostani aktivitással, de azt idős korukban is űzhetik.

Az államtitkár a Klikről szólva megjegyezte, hogy a központ létrehozása, az iskolák egységes fenntartásba vétele szükséges volt a tankerületek, oktatási intézmények között az elmúlt két évtizedben kialakult és egyre nagyobb, a diákok fejlődési lehetőségeit befolyásoló különbségek leküzdése érdekében.  Rámutatott arra, hogy a Klik nélkül a Te is program eseményei a diákok csak szűkebb köre számára lett volna elérhető. Példaként hozta fel, hogy a központ és az MDSZ különböző együttműködéseinek eredményeként az elmúlt időszakban már 300 ezer fiatalt sikerült testmozgásra ösztönözni.

Koltai-Kaufmann Katalin, a Klik elnökhelyettese arról szólt, hogy a Te is projekt 700 millió forint pályázati támogatásból valósult meg, az intézmények sport-, informatikai, multimédiás eszközöket kaptak a mintegy 30 ezer esemény lebonyolításához.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke kiemelte: a Te is kezdeményezésre ösztönzőleg hatott az a tény, hogy egész Európában, így Magyarországon is egyre rosszabbak a népegészségügyi mutatók, a gyerekek fizikailag kevésbé aktívak, mint húsz évvel ezelőtt. Hozzátette, miután a szövetség által kidolgozott metodikával megvalósult program sikeresnek bizonyult, szeretnék folytatni azt.

Molnár László, az MDSZ szakmai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy aki rendszeresen sportol, az valószínűleg tovább él, sőt sokkal tartalmasabb és minőségében jobb életét él. Úgy vélte, ez rövid és hosszú távon is hozzájárul Magyarország versenyképességéhez.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!