Sikerre vezetett a kárpátaljai magyar közösség összefogása

A magyar kormány üdvözli a kárpátaljai magyar közösség összefogásának eredményét a vasárnap tartott önkormányzati választásokon – mondta Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Távirati Irodának. Az adatok bizonyítják, hogy az összefogás üzenete eljutott a kárpátaljai magyarság tagjaihoz, és az elért sikerekhez nagyban hozzájárult az is, hogy a Magyarországon dolgozók, tanulók éltek szavazati jogukkal, és részt vettek a szavazáson – hangsúlyozta a KDNP elnöke.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettesének értékelése szerint már a jelenlegi részeredmények alapján megállapítható, hogy a két magyar párt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) megyei közös listája stabilan elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Rámutatott: az összefogás eredményeként a beregszászi polgármester választáson - a két magyar párt támogatásával - fölényes győzelmet aratott Babják Zoltán. A részeredmények mutatják, hogy a tömbmagyar települések zömében a járási megmérettetésen is a KMKSZ listája vezet, ez az összeredményeket is jelentősen befolyásolja, például a nagyszőlősi, ungvári és beregszászi járásokban.

Az adatok bizonyítják, hogy az összefogás üzenete eljutott a kárpátaljai magyarság tagjaihoz, és az elért sikerekhez nagyban hozzájárult az is, hogy a Magyarországon dolgozók, tanulók éltek szavazati jogukkal, és részt vettek a szavazáson - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A mostani helyhatósági választásokon fogott össze először a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, hogy közös jelöltlistát állítson a Kárpátalja megyei tanácsba (közgyűlésbe) és más önkormányzatokba.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!