Sok a kockázat a költségvetési hiánycél teljesülését illetően

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint nagyon sok a kockázat az idei és a jövő évi költségvetés hiánycéljának teljesülését illetően, a KDNP jóval pesszimistábban látja a helyzetet, mint a kormány – mondta Latorcai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, miután Oszkó Péter pénzügyminiszter tájékoztatta a parlamenti pártok képviselőit az IMF-hitel átütemezéséről. A szakpolitikus nem osztotta a miniszternek a találkozón hangoztatott optimizmusát, és több szempontból is aggodalmának adott hangot.

Kiemelte: a tavalytól mostanáig 25 százalékkal nőtt a munkanélküliség Magyarországon. A foglalkoztatottság csupán 38 százalékos, ami döbbenetesen csekély. Összehasonlításul elmondta, hogy az egészséges költségvetéshez az összlakosság mintegy 50-55 százalékának, az aktív korúak 60-65 százalékának a foglalkoztatottsága szükséges. Jelenleg ráadásul tíz százalék körüli a munkanélküliségi ráta, ami a segélyezés nagyfokú növekedésével is jár.
    
Az alacsony foglalkoztatottság azt is jelenti, hogy drasztikus mértékben csökken a személyijövedelemadó-befizetés. Drasztikusan visszaesett a lakosság fogyasztása is, és így az áfabevételek is jelentős mértékben csökkentek. A költségvetésnek azokat a biztató pontjait nem látjuk, amelyek ezekre a problémákra megoldást jelenthetnének – mondta a kereszténydemokrata politikus. Hozzátette: nem találni a foglalkoztatás bővítésére irányuló erőteljes lépéseket a kormány politikájában. Az Európai Unióban minden ország, ahol már látják az alagút végét, a foglalkoztatásra és a kereslet bővítésére tett lépéseket.
    
A hitel átütemezésére és az eljövendő kormány mozgásterére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: az új kabinetnek ezt a hitelt vissza kell fizetnie. Bizonyos részletek azonban még ma sem ismertek, az új kormány legfeljebb abban tud majd lépéseket tenni, hogy milyen kondícióban fizessék vissza a hitelt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!