Soltész Miklós: nagyobb az ereje, ha a nemzetiségek együtt tudnak üzenni az országnak

Minél erősebb egy önkormányzat, minél erősebb egy nemzetiség, annál jobban tudja teljesíteni feladatát: a nyelv, a kultúra megőrzését, intézményhálózatának fenntartását és bővítését – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ceglédbercelen a magyarországi nemzetiségek első országos találkozóján.

A Közös égbolt alatt című kétnapos találkozó pénteki konferenciáján az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a rendezvény jelentőségét méltatva hangsúlyozta: nagyobb az ereje annak, ha a nemzetiségek együtt tudnak gondolkodni és együtt tudnak üzenni az összmagyar társadalomnak, az országnak.

A közelgő választások témáját érintve azt mondta: a következő időszak közös nagy feladata, hogy az Európai Unió új hétéves fejlesztéseihez kapcsolódva a nemzetiségek jó gondolatokat, jó programokat kínáljanak, ezekhez az Emmi segítséget nyújthat.
    
Deák Imre, a tárca nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára előadásában felidézte: nemzetiségi politikai szempontból az elmúlt időszak legjelentősebb eseménye a 2011-ben elfogadott nemzetiségi törvény volt, amely fokozatosan váltja fel az 1993-as jogszabályt. A rendelkezéseknek köszönhetően bővült az egyes közösségek kulturális autonómiáját megjelenítő intézményi kör. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény államalkotó tényezőként definiálja a magyarországi nemzetiségeket, a 13 nemzetiség a magyar politikai nemzet része. A 2011-es törvény rendelkezett a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzésének lehetőségéről, emellett létrejött a nemzetiségi szószóló intézménye. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Deák Imre az egyik legfontosabb új elemként a nyilvános és folyamatosan vezetett nemzetiségi választói névjegyzéket említette, és arra biztatta az érintetteket, hogy legkésőbb szeptember 26-ig regisztráltassák magukat a nemzetiségi választói névjegyzékben, és vegyenek részt a voksoláson.
    
Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára felidézte: a 2011-es népszámlálás adatai szerint több mint 640 ezren vallották magukat valamely nemzetiséghez tartozónak, a 13 nemzetiség 2174 nemzetiségi önkormányzatot működtet, ehhez támogatást ad a központi költségvetés.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!