Stagnáló az állam és az egyház viszonya

Az egyházaknak tartaniuk kell a lelket az emberekben a gazdasági válság idején, erre Sólyom László köztársasági elnök is felhívta a figyelmet az egyházi vezetőkkel folytatott szokásos adventi találkozóján – mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Úgy vélte, hogy az egyházak képviselőit meg kellett volna hívni az ország helyzetét tárgyaló nemzeti csúcsra. Az állam és az egyház viszonyát Bábel Balázs stagnálónak nevezte. Kijelentette: a tárgyalások nem igazán haladtak előre, arról pedig a kormányzat hallani sem akar, hogy az Állami Számvevőszék által meghatározott 2,6 milliárd forintos, az egyházi iskolákat illető hátralékot megkapják.

Az egyházaknak tartaniuk kell a lelket az emberekben a gazdasági válság idején, erre Sólyom László köztársasági elnök is felhívta a figyelmet az egyházi vezetőkkel folytatott szokásos adventi találkozóján – mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Az egyház, ahogy ebben az évben, úgy a következőben is szellemi eszközökkel tud majd segíteni az embereken, továbbá a karitász segítségnyújtó akcióival, azonban be kell látni, hogy egy bizonyos ponton túl hiába akar az egyház segíteni, nem tud – fejtette ki. Az érsek úgy vélte, hogy az egyházak képviselőit meg kellett volna hívni az ország helyzetét tárgyaló nemzeti csúcsra, ahol kifejthették volna álláspontjukat az esélyegyenlőségről, a szociális igazságosságról és a nevelés kérdéséről.

Az állam és az egyház viszonyát Bábel Balázs stagnálónak nevezte. Kijelentette: a tárgyalások nem igazán haladtak előre, arról pedig a kormányzat hallani sem akar, hogy az Állami Számvevőszék által meghatározott 2,6 milliárd forintos, az egyházi iskolákat illető hátralékot megkapják. Hátrányos megkülönböztetésnek értékelte, hogy az iskoláikba más településekről bejáró tanulók nem kapnak támogatást a helyi önkormányzatoktól az utazáshoz, valamint a felekezetek a műemlékvédelemhez sem kaptak megfelelő támogatást.

Bábel Balázs kitért arra, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia operatív testülete, az állandó bizottság 2008 folyamán találkozott a horvát, a szlovák és a román püspöki konferenciák, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőivel. A kalocsa-kecskeméti érsek várakozáson felülinek nevezte a Biblia évét, amelynek rendezvényein minden korosztály képviseltette magát. A katolikus egyházi vezető elmondta, hogy 2009-ben a gyulafehérvári és a pécsi egyházmegye ünnepli fennállásának ezredik évfordulóját, ennek előkészületeit tartották az idén. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szent Pál év 2009. június végéig tart, melynek keretében az apostol munkásságáról április 27-én szerveznek konferenciát Budapesten.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!