Stratégia van, pénz nincs

A kormány az ifjúságra szánt kiadásokon akar spórolni – jelentette ki Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő a pénzügyi válság miatt többször módosított büdzsétervezet alapján. Kétségesnek tartja a szociális tárca által meghirdetett nemzeti ifjúsági stratégia megvalósulását.

„A költségvetés tervezetének tükrében egyértelmű, hogy a kormányzat a többi között az ifjúságra szánt kiadásokon kíván spórolni” – mondta a Magyar Hírlapnak Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.

Így még kisebb az esély arra, hogy a készülő nemzeti ifjúsági stratégiában rögzített hangzatos célok megvalósulhatnak. A dokumentum első változatát áprilisban bocsátotta társadalmi vitára a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a civilszervezetekkel, a történelmi egyházakkal és a szakpolitikusokkal folytatott megbeszélések a nyáron befejeződtek, és a tervezet még az idén a parlament elé kerül. Előtte azonban október végén a tárca egy konferencián kívánt hírverést csapni a lassan elfeledett stratégiának, ismertetve a jelenlegi változatot, egyúttal hivatalosan lezárva a társadalmi vitáját. A minisztérium szerint a nemzeti ifjúsági stratégia tizenöt éves időtávban fogalmazná meg a fiatalokkal kapcsolatos célokat és az ezekhez kötődő állami feladatokat.

Rétvári Bence utópiának nevezte a tervet, mert készítői szinte minden észrevételt belefoglaltak, de nem rendeltek melléjük forrást és jogszabályi garanciákat. A politikus szerint kétségbe vonható a dokumentum hitelessége is, hiszen olyan emberek írták, akik azzal ellentétes intézkedéseket hoztak az utóbbi időben, amit itt a jövőre vonatkozó elképzeléseikben leírtak. A válsághoz igazított büdzsé alapján egyébként is kétséges, hogy bármi is megvalósulhat a hangzatos célok közül.

A fideszes Ágh Péter felháborítónak nevezte, hogy a kabinet százmilliókat költött a régóta ígérgetett ifjúsági törvény kidolgozására, most pedig egy általánosságokat megfogalmazó szöveget kíván letenni az asztalra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!