Szükség van azokra, akik merik vállalni a házasságot és a gyermekek születését

Véget ért a házasság hete. A rendezvénysorozaton Soltész Miklós egyházügyi államtitkár arról beszélt, hogy Európa értékválságban szenved, ezért „szükség van azokra, akik merik vállalni a házasságot, a gyermekek születését, felnevelését és a nagy családot”. Orbán Viktor miniszterelnök levelében üzente a Parlamentben összegyűlt több száz családnak: csak az az ország lehet erős, amely családokra épül.



Véget ért a házasság hete: a kezdeményezéshez az elmúlt húsz évben huszonnyolc ország csatlakozott, köztük 2008-ban Magyarország is. Ennek alkalmából a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége egész napos rendezvényt tartott a Parlamentben, ahol elsőként felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök köszöntő levelét. A kormányfő szerint az élet értelmét a gyermekek jelenthetik, a nemzet jövőjének záloga pedig a családok megerősítésében rejlik, hiszen „csak az az ország lehet erős, amely családokra épül”.

Kövér László üdvözletében úgy fogalmazott, ha egy közösségben sorvadni kezd a lélek, apadni kezd a lélekszám is, ezáltal jövőtlenné válik a közösség. „A leghatásosabb lélekerősítő a család, ezért tartozik irántuk közös felelősséggel minden politikus. Ennek jegyében a kormány célja a családok megerősítése” – jelentette ki a házelnök.

A rendezvényen köszöntő beszédet mondott Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos, aki úgy vélte, a fiatalok a családban tanulhatják meg azokat a készségeket, amelyek felelős, aktív európai állampolgárokká, a „demokrácia iránt elkötelezetté tehetik őket”. Rámutatott, Európa gazdasági és társadalmi válságban van, de „szeretné hinni, hogy ez csak az átalakulás kezdete”, amely erősebb és stabilabb Európához vezet.

A Kárpát-medencei családtalálkozót az idén negyedik alkalommal rendezték meg, és ezzel párhuzamosan a Parlament delegációs termében tizenhét ország ifjúságának képviselői tartottak nemzetközi konferenciát a családalapítási és gyermekvállalási kedv ösztönzésének lehetőségeiről.

A magyarországi és a határon túli elszakadt és távol élő családokra Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hívta fel a figyelmet, kijelentette, ennek ellenére a családta­gok között „életre szóló kötelék van”. Szerinte ugyanez a kapocs tartja össze a határon belül és azon kívül élő magyarokat is. Az eseményre meghívott több száz szülő és gyermekeik felé fordulva kijelentette, az „Országházban ma a családokat ünnepeljük, ahol nap mint nap azért dolgoznak, hogy azok erősebbek legyenek”.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint Európa értékválságban szenved, és ahhoz, hogy ezen úrrá legyünk és megmaradjunk a kontinensen és a Kárpát-medencében, „szükség van azokra, akik merik vállalni a házasságot, a gyermekek születését, felnevelését és a nagy családot”.     



Szombaton a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) ötvenedik évfordulójukat ünneplő aranylakodalmas házaspárokat köszöntött a Néprajzi Múzeumban. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az esemény fővédnöke megfogalmazta, fontos, hogy „pozitív példákon keresztül mutassuk meg a fiataloknak, hogy házasságban élni igenis jó, biztonságot és olyan hátteret ad, amiben sokkal könnyebb az élet hozta akadályokat legyőzni”. Meglátása szerint a rendezvény díszvendégeinél nem tudnák ezt mások hitelesebben képviselni, hiszen ők azok a házaspárok, akik „ötven éve kitartanak egymás mellett, ahogyan egykor megfogadták: örömben, bánatban, egészségben és betegségben”.

A NOE az Aranylakodalmas nevű rendezvénnyel a házasságot, a hűséget mint értéket kívánja felmutatni, s egyben bíznak abban, hogy „a minta értéke hatni fog, és a fiataloknak kedvet csinál az elköteleződéshez”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!