A szabadságért meg kell küzdeni ma is

1848. március 15-e üzenete a szabadság és a hazaszeretet üzenete; a szabadságé, amelyért mindenkor meg kell küzdeni, és a hazaszereteté, amely együttműködésre kötelez – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője ünnepi beszédében Vácon, a március 15-ei megemlékezésen. „Ma nem fegyverrel akarják szabadságunkat korlátozni, hanem gazdasági és politikai eszközökkel. A nemzet ma is szabadságharcot vív" – jelentette ki. 

A szabadság az ember legnagyobb ajándéka, mert így képes döntést hozni, választani jó és rossz között, de jelenti a béklyók levetését is, a felszabadulást, amit a nemzet is átélt sokszor – hangsúlyozta a KDNP alelnöke.  

„De ezért a szabadságért meg kell küzdeni ma is. Ma nem fegyverrel akarják szabadságunkat korlátozni, hanem gazdasági és politikai eszközökkel. A nemzet ma is szabadságharcot vív" – jelentette ki a frakcióvezető.   

Az ünnep üzenetét felidézve Harrach Péter kiemelte: 1848/49 nagyszerű egyéniségeit a magas hőfokon izzó hazaszeretet arra kötelezte, hogy egységben legyenek. Széchenyi István azt írta naplójába: most halkuljon el minden ellenérzés, mert ma másnak az ideje van – emlékeztetett Harrach Péter, hozzátéve: Széchenyit a „hazaszeretete arra a következtetésre juttatta, hogy össze kell fogni azokkal, akik nem az ő útját járták”.  

Harrach Péter kitért arra is, hogy vannak, akik szerint a politikának nincs helye ezen az ünnepen, de szerinte az, aki ilyet mond, Széchenyi Istvánt és Kossuth Lajost tiltaná ki ezzel.  

„Aki szereti a hazáját és a politika színpadára lép, annak minden területen, itthon is és külföldön is szolgálnia kell a hazát, és nem elárulnia” – jelentette ki.

Az ünneplő váciakhoz szólva a KDNP-s politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az együttműködés és az összefogás ma Magyarországon is kötelezettség, így Vácott is.  

„A múltat le kell zárni, és a jövőben összefogva, a haza és város érdekeit szolgálva kell fellépni” – tette hozzá.  

 A Honvéd-emlékműnél tartott megemlékezés koszorúzással ért véget. A március 15-ei városi rendezvénysorozat a Madách Imre Művelődési Központ ünnepi programjával folytatódott.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!