A szabadságunkat Reagannek köszönhetjük

A szabadságunkat Ronald Reagannek köszönhetjük – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egykori amerikai elnök születésének centenáriuma alkalmából rendezett magyar-amerikai konferencián kedden a Parlamentben. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke úgy fogalmazott: Ronald Reagan személyisége, történelmi nagysága meghatározó volt abban, hogy az emberiség megszabadult a bolsevizmusból, és Kelet-Közép-Európa megszabadult a szovjet megszállástól.

„Sok a súrlódás, de egyben mindannyian, lengyelek, magyarok, csehek, vagy bárki Közép-Európában egyetért: a térség Ronald Reagannek köszönheti a szabadságát.”

Semjén Zsolt szerint történelmileg nem vitatható, hogy a bekövetkezett változások alapvetően három embernek köszönhetőek: spirituálisan II. János Pál pápának, politikai és gazdasági szempontból Ronald Reagannek, és szükség volt Mihail Gorbacsovra is. Az egykori szovjet vezető ugyan a rossz oldalon állt, de felismerte, hogy fenntarthatatlan az a rendszer, amelynek a vezetője volt. Hozzájárult annak a rendszernek a békés leépítéséhez, amely sok évtizeden keresztül emberek millióit gyilkolta, nyomorította meg és százmillióknak vette el a szabadságát – fejtette ki a Magyarországi Reagan Emlékbizottság elnöke. 

Semjén Zsolt kiemelte: a magyaroknak több szempontból is jelentős Ronald Reagan emléke és politikai öröksége, aki 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok 40. elnöke. A viharos magyar belpolitikában bár nagyon sok szembenállás tapasztalható, abban minden normális politikai erő egyetért, hogy a magyarok a szabadságukat Ronald Reagannek köszönhetik, hozzátéve: ez egyfajta politikai egységet ad Magyarországnak. Ahogy ez igaz Magyarországra, úgy igaz ugyanez Közép- és Kelet-Európa népeire is – mutatott rá a kereszténydemokrata politikus, aki szerint sok a súrlódás, de egyben mindannyian, lengyelek, magyarok, csehek, vagy bárki Közép-Európában egyetért: a térség Ronald Reagannek köszönheti a szabadságát.

Kereszténydemokrataként is fontosnak nevezte a korábbi amerikai elnök munkásságát. Felidézte, hogy a KDNP-nek két olyan elnöke is volt Barankovics István és Varga László személyében, akik a nemzeti szocialisták és bolsevikok üldöztetése elől az Egyesült Államokba emigráltak, és az emigrációból próbálták a szabadság szellemét ébren tartani. Utóbbi pártvezető személyesen is találkozott a néhai elnökkel.

Semjén Zsolt rámutatott: Magyarország a szovjet megszállást balsorsként élte meg, de minden hivatalos propaganda ellenére a magyar nemzet pontosan érezte az erőviszonyokat, amelyeket Ronald Reagan is hirdetett: azt, hogy a szabad világ, a kapitalizmus erősebb gazdaságilag és sokkal fejlődőképesebb, mint a fenntarthatatlan és működésképtelen szocializmus.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese hangsúlyozta: a mostani rendezvények nem csupán egy ünnepségsorozat részei, hanem megerősítenek a szabadság melletti elkötelezettségben. Úgy fogalmazott: Csak akkor lehetünk szabadok, ha másoknak is segítünk a szabadság elérésében. Kereszténydemokrataként különösen fontosnak tartja - tette hozzá -, hogy Reagan világossá tette: az emberi jogokat abból származtatja, hogy minden ember Isten képmására teremtetett, ezért megilleti a szabadság.

+

Ronald Reaganre emlékezve olyan embert ünneplünk, aki mindig kiállt a szabadság gondolata mellett, születésének 100. évfordulója arra emlékeztet, hogy a szabadság fénye nem ismer határokat – mondta Mac Thornberry, a Reagan-emlékünnepségre Budapestre érkezett amerikai kongresszusi küldöttség tagja. Reagan örökségét továbbra is mindenhol ünneplik, ahol becsülik a szabadságot. Nem szabad egyetlen népre sem rákényszeríteni a szabadságot, de a szabad népeknek égve kell tartaniuk a szabadság gyertyáját, a szabadság fénye az elnyomás idején sem hunyhat ki – hangsúlyozta Mac Thornberry.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint Reagan legfontosabb üzenete: az országok csak együtt védhetik meg hatékonyan értékeiket, ezért a transzatlanti szövetség fontosabb, mint valaha. Magyarország számára az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatai egyaránt fontosak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!