Szakmai alapon történt a bírósági vezetők kiválasztása

Szakmai alapon történt az új bírósági vezetők kiválasztása, az Országgyűlés legalább öt éve hivatalban lévő bírókat választott az Országos Bírósági Hivatal, illetve a Kúria élére – mondta Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára Kiskőrösön. A kereszténydemokrata politikus kijelentette: aki öt éven keresztül csak szakmai alapon, mindenfajta politikai vagy más beágyazottságtól függetlenül ítélkezett, az hasonló szellemben fog tevékenykedni a későbbiekben is.

„Nekünk és a későbbi parlamenti képviselőknek is legalább öt éve hivatalban lévő bírók közül kell választani, ezáltal a szakmai függetlenség garantált, hiszen így a kiválasztott bíró legalább két politikai ciklus óta már a bíróságon működik” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Rétvári Bence az Országgyűlés keddi döntésével kapcsolatos alaptalan ellenzléki vádaskodásokra reagálva. Handó Tündét az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH), míg Darák Pétert a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnökévé választotta kétharmados többséggel a parlament. Megbízatásuk  kilenc évre szól.  

Rétvári Bence kijelentette: aki öt éven keresztül csak szakmai alapon, mindenfajta politikai vagy más beágyazottságtól függetlenül ítélkezett, az hasonló szellemben fog tevékenykedni a későbbiekben is. Hangsúlyozta: volt olyan jelölt, aki ellenzéki szavazatokat is kapott, ami a szakmai alapon történt kiválasztást támasztja alá.  

Azért is fontos hivatalban lévő bírót választani a bíróság élére, mert a kormány célul tűzte ki, hogy két éven belül záruljanak le szinte teljes egészében a bírósági eljárások, kivéve a különösen bonyolult ügyeket, az azt követeli meg, hogy a bírósági igazgatást olyan ember vigye, aki a bíróságokat belülről ismeri – mondta az államtitkár. 

Rétvári Bence szerint az új kiválasztási mechanizmus egyszerre szolgálja a függetlenséget, a szakmaiságot és azt, hogy az állampolgárok számára minél gyorsabban elintéződjenek kisebb vagy nagyobb peres ügyeik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!