Szakmaiság, hitelesség, összefogás

Egyre több ember gondolja: ahhoz, hogy Magyarországon gazdasági változás következzen be, egyértelmű politikai változásra van szükség – jelentette ki Bácskai János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a fidesz.hu-nak adott interjújában a vasárnapi ferencvárosi időközi választás kapcsán.

– Ön, mint a kerületben régóta tevékenykedő fideszes politikus már számos kampányt megélt. A mostani kampány mitől különbözik a korábbiaktól?

– Eddig szinte csak az MDF és az SZDSZ a botrányairól volt szó, így a konkrét programok és a nem balhés jelöltek háttérbe szorultak.

– A ferencvárosi időközi választás kapcsán sajnos előkerültek itt is a "trükkök százai", kezdve a hirtelen narancssárgává váló SZDSZ-en át a kopogtatócédula-botrányig...

– Nagyon sok ferencvárosi választópolgár jelezte, hogy más pártok is a Fidesz nevében gyűjtik az ajánlószelvényeket. Az utóbbi napok esetei alátámasztják ezeket a jelzéseket.

– Hétfőn a helyi választási bizottság elutasított egy, a Fideszt érintő beadványt. Mi történt itt tulajdonképpen?

– Egyesek minden aljas, hazug eszközt bevetnek annak érdekében, hogy minket is besározzanak. Ezek azonban komolytalan kísérletek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy hétfőn a bizottságnak körülbelül három másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy egyhangúlag elutasítsa a próbálkozást.

– Tud-e még valamilyen beadványról, amit még esetleg vizsgál a ferencvárosi választási bizottság?

– A Hír Televízióban bemutatott felvétel kapcsán még lehet dolga a bizottságnak, hiszen felmerült annak a gyanúja, hogy az SZDSZ-nél is történtek törvénysértések a kopogtatócédulák gyűjtése során.

– Az utóbbi évek időközi választásain az MSZP és az SZDSZ számos olyan helyen szenvedett nagyarányú vereséget, ahol ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Ön mekkora esélyt lát a politikai fordulatra Ferencvárosban?

– A ferencvárosiak világossá tehetik álláspontjukat és elmondhatják: helyesnek tartják-e a hatalom jelenlegi birtokosainak hazug, alkalmatlan, az embereket lenéző és semmibe vevő politikáját, vagy inkább azt szeretnék, ha a sikeres európai módszerek segítségével kijuthatna az ország a válságból. Mindezek alapján minden adott a fordulathoz a Ferencvárosban is.

– A HospInvest a IX. kerületben is próbált pozíciókat szerezni, de végül nem kapta meg a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálatot.

– Azt szokták mondani, hogy egy ellenzéki pártnak túl sok babér nem terem, ám a helyi egészségügyi szolgálat privatizációjának megakadályozása egyértelműen a Fidesz, és vele összefogó ferencvárosi polgárok sikerét hozta. Több mint 3300 aláírást gyűjtöttünk össze annak érdekében, hogy a privatizációs szándék ne valósulhasson meg. Másfél éves küzdelem végeredményképpen köztulajdonban maradhatott a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat.

– Ferencvárosban a Fidesz és a Magosz eddig négy alkalommal nyolc helyszínen szervezett szociális akciókat, most, pénteken is hasonlóra készülnek. Mik az eddigi tapasztalatok?

– Miután a Haller piacot közel százéves működés után az önkormányzat ellehetetlenítette és bezárta, az emberek elestek attól a lehetőségtől, hogy elérhető áron vegyenek élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt. A vidéki, elsősorban nyírségi gazdák által megtermelt - és nem a földeken hagyott - jó minőségű magyar termékeket termelői áron lehet megvásárolni ezeken a szociális piacokon. Ez a kezdeményezés egyértelműen sikeres, nagyon pozitív a visszhang, és ennek kapcsán merült fel az ötlet, hogy szociális bolthálózatot is hozzunk létre. Ennek az egyik, vagy talán éppen az első boltja Ferencvárosban fog megnyílni, várhatóan néhány héten belül.

– Az elmúlt év végén Ön egy fát ültetett a Mester utcában. Mire kívánta felhívni ezzel a figyelmet?

– A Mester utcai fasort a főváros által védett fasorként tartják nyilván. A főváros ahelyett, hogy gondozná, két évvel ezelőtt egy barbár akció keretében elkezdte kivágni a fákat. A hetedik fa kivágásánál sikerült megállítani ezt a barbár cselekedetet, ám azóta sem pótolták a fákat, ezért egy figyelemfelkeltő akció keretében mi visszaültettünk egy platánfát. Másrészt mivel környezetvédelmi szakemberként dolgozom az önkormányzatban és a civil szférában egyaránt, az akcióval fel kívántam hívni az emberek figyelmét az épített és a természetes környezet harmóniájának fontosságára is.

– Napjainkban sajnos megkerülhetetlen a válság kérdése.

– A kerület költségvetésének egyensúlyban és végrehajtható állapotban kell lennie. Mindent meg kell tenni a szükséges források előteremtésére, minél kevesebb hitelt kell felvenni, és a jövőre gondolva vissza kell fogni a vagyonfelélést.

– Mik azok a helyi ügyek, amelyeket a ferencvárosi Fidesz kampányának középpontjába állított, és melyekben Ön megválasztása esetén változást szeretne elérni?

– Meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni mindazon értékeinket, amelyek Ferencvárost messzeföldön híres kerületté tették. Gondolok itt elsősorban a városrehabilitáció folytatására, a kerület kulturális és oktatási jellegének megőrzésére. Ezen túlmenően viszont nagyobb figyelmet kell fordítani a szociális érzékenységre, mely az utóbbi időben csorbát szenvedett. Javítani kell a szociálisan hátrányos helyzetben élők, lemaradtak életkörülményeit. Egyértelműen szakmai alapokra szeretném helyezni a politizálást. Szakmaiságot, hitelességet, és az emberekkel való összefogást állítom a középpontba.

– Többen országos jelentőségűnek tartják a mostani helyi időközi választást, ám a baloldal mintha bagatellizálná ennek következményeit...

– Demokráciában minden választásnak komoly tétje van. A ferencvárosiak most kitüntetett helyzetben vannak: ők adhatják először tanúbizonyságát annak, hogy az emberek változást akarnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!