Szándékolt elbocsátások nem lesznek

Az ellenzék teljes zűrzavart és összeomlást emlegetett a szeptemberi tanévkezdéssel összefüggésben, Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár az M1 Az Este című műsorában ugyanakkor úgy fogalmazott: a félelmek ellenére nyugalomban kezdődött a tanév. A politikus kifejtette: az idei alapvetően a felkészülés éve, a jelentős változások ugyanis csak jövő szeptemberben és januárban lesznek. Ez az idő pedig elegendő a felkészülésre, mert több mint egy éve lehet tudni a készülő változásokról.

Az átalakítások egyik legjelentősebb eleme, hogy állami kézbe kerülhetnek azok az iskolák, amelyek fenntartásáról lemond az önkormányzat. Ezeknek a településeknek első lépésben egy szándéknyilatkozatot kell kitölteniük – mondta az államtitkár. A költségvetési pozíciók azonban változhatnak, ezért a végső döntést október végén kell meghozniuk az önkormányzatoknak – magyarázta Hoffmann Rózsa, hozzátéve: azt tapasztalta, hogy a polgármesterek többsége megtartaná az iskolákat.

Az elbocsátásokkal kapcsolatban megjegyezte: szándékolt összevonások és elbocsátások nem lesznek, de a törvényben előírt feltételeknek meg kell felelni. Ha egy osztályban nem lesz meg az elvárt gyerekszám, akkor ott nem lehet elkerülni az összevonásokat, ezekben az esetekben pedig akár kevesebb pedagógus is el tudja látni a fennmaradó feladatokat – fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint az egyik legfontosabb és legreménykeltőbb intézkedés a mindennapos testnevelés, ennek betartatásáért intézményenként az igazgatók felelnek. Abban az esetben, ha pedig nem tartják be a törvényben foglaltakat, akkor szankciókra számíthatnak – jelentette ki Hoffmann Rózsa.

Az iskolaköpeny esetleges bevezetését firtató kérdésre azt válaszolta: mérsékelné a jelenlegi „eszement” öltözködési versenyt a gyerekek között, nevelő hatással bírna, elkészítésük pedig munkahelyeket teremtene, ezért támogatja az elképzelést.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!