Szászfalvi László Belgrádban és a Vajdaságban tárgyalt

Vajdasági magyar politikai vezetőkkel is tárgyalt az egyházügyi államtitkár Szerbiában. Szászfalvi Lászlót fogadta a Szerb Ortodox Egyház pátriárkája, a megbeszélésen felvetődött, hogy az új egyházi törvénynek köszönhetően a szerb ortodox egyház magyarországi szervezete megkapja a történelmi egyház besorolást. A KIM egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára múlt heti, szerdától péntekig tartó látogatása során Szabadkán és Újvidéken találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és Korhecz Tamással, a Magyar Nemzeti Tanács vezetőjével. Az államtitkár megállapította, hogy a vajdasági magyar érdekképviselet együttműködése a magyarországi történelmi egyházakkal példamutató.

A Szerb Ortodox Egyház pátriárkáját Szászfalvi László arról tájékoztatta, hogy az új egyházügyi törvény elfogadása után az egyház magyarországi képviselete, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye újra történelmi egyháznak minősül majd. Az egyházügyi államtitkár utalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavaly őszi látogatására, megköszönve Irinej pátriárka kiállását az anyakönyvek visszaadása ügyében, és egyben magyarországi hivatalos látogatásra hívta az egyházi vezetőt Szent István király ünnepére.
    
Az államtitkár Belgrádban Miodrag Jaksictól, az Egyházi és Diaszpóra Minisztérium államtitkárától azt kérte, hogy a magyar nemzetiségű egyházi szolgálattevők válhassanak a társadalombiztosítás részévé Szerbiában. Tájékoztatta kollégáját arról, hogy a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye értékeinek megőrzését, intézményei normatív finanszírozását, az egyházi szolgálattevők társadalombiztosítási ellátását a magyar kormány rendezte. Jelezte, hogy Szentendrén az idén adnak át egy ingatlanegyüttest, amelyben a szerb közösség művészeti múzeumot rendez be.
    
Vladimir Todorovic restitúciós igazgatónál Szászfalvi László szorgalmazta a katolikus, a református és az evangélikus egyház kárpótlási folyamatának felgyorsítását és az egyházi anyakönyvek visszaszolgáltatását.
    
Kovács-Cerovic Tünde oktatási államtitkárnál a vajdasági egyházi oktatási intézmények állami finanszírozásának megoldását kérte Szászfalvi László. Az államtitkár tárgyalt Orlando Antonini apostoli nunciussal és Stanislav Hocevar belgrádi érsekkel is. Ők üdvözölték, hogy Magyarország kormánya kiemelt ügyként kezeli a családi közösséget és az emberi élet védelmét. Az államtitkár segítséget kért a nunciustól és az érsektől abban, hogy a magyar anyanyelvű katolikus közösségek kulturális, oktatási, ingatlanrestitúciós ügyei mielőbb rendeződjenek Szerbiában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!