Szászfalvi László: oda kell a forrásokat összpontosítani, ahol valódi tevékenység folyik

A civil szervezeteknek kiemelten fontos közvetítő szerepe van az állam és a társadalom között, a decemberben elfogadott civil törvény is ezt fejezi ki – jelentette ki Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára egy pénteki nyíregyházi fórumon. Az államtitkár szerint „nem látszatműködésre és monstrum szervezetekre" van szükség, hanem oda kell a forrásokat összpontosítani, ahol valódi tevékenység folyik.

A városházán megrendezett konferencián az államtitkár köszöntő beszédében kifejtette: az állam, valamint az államigazgatás megújulásának időszakában különösen nagy szüksége van a civil társadalmi összefogásra Magyarországnak és a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségnek.

A társadalom céljainak megvalósításában és a lehetőségek kiaknázásában elengedhetetlen a civil szervezetek részvétele, azonban a szektor hatékony működésének biztosítása és az ehhez szükséges feltételrendszer kialakítása már az állam feladata, ezt kiemelt feladatként kell kezelni – hangsúlyozta Szászfalvi László. Az államtitkár szerint „nem látszatműködésre és monstrum szervezetekre" van szükség, hanem oda kell a forrásokat összpontosítani, ahol valódi tevékenység folyik.

Az állam és a civil társadalom együttműködésére a legfrissebb példa  a 2011 decemberében elfogadott civil törvény, és azt megelőző, másfél évig tartó, példaértékű társadalmi egyeztetés – emlékeztetett az államtitkár. Mint fogalmazott, a szférát eddig túlszabályozottság, átláthatatlanság, magas adminisztrációs teher, az adatszolgáltatások felesleges párhuzamosságai, bonyolult és soklépcsős pályázati eljárások jellemezték, emiatt nehezen tudták végezni feladataikat a civil szervezetek. Az új törvény a működési környezetet támogató szabályozással hozzájárul a szektor fejlődéséhez és erősítéséhez.

Sok civil szervezet kívánsága vált valóra a támogatáspolitikai rendszer újragondolásával – tette hozzá Szászfalvi László. Megjegyezte: a civil bank bevezetésével a szervezetek már visszatérítendő támogatást is igényelhetnek, amelyből akár az európai uniós programokhoz szükséges saját erőt finanszírozhatják.

Az újonnan létrehozott Nemzeti Együttműködési Alappal kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: a törvény rendelkezései értelmében az alap forrásait nem lehet ezentúl zárolni, tehát minden egyes forint, amely a költségvetési törvényben elfogad a parlament – egy átláthatóbb döntési mechanizmust követően – a civil szervezetekhez jut el.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!