A Széchenyi 2020 program Magyarország számára történelmi lehetőség

Az európai versenyképesség kulcsa, hogy az uniós szintű szövetséget a kétoldalú, nemzetek közötti kapcsolatok is erősítsék – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az olasz és a magyar építőipari vállalatok részére rendezett üzleti fórumon Budapesten. Hangsúlyozta: a 2014-2020-as fejlesztési ciklussal újabb korszakhatárhoz érkezik a kontinens gazdasága, amely úgy tud életképes és folyamatosan megújuló gazdasági erő maradni, ha új megoldásokat talál, kreatív gazdaságpolitikát folytat.

A Széchenyi 2020 program, amely meghatározza Magyarország fejlődését a következő évekre, történelmi lehetőség az ország számára – emelte ki a miniszter.

A gazdaságpolitika sarkkövévé a 2010-ben útjára indult magyar modellt tették meg, amelynek lényege, hogy a fejlesztés a gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre és a dolgozó emberek tisztes megélhetésének biztosítására fókuszál – fejtette ki a nemzeti fejlesztési miniszter.    

Seszták Miklós ismertette: 2020-ig az uniós és hazai forrásokból összesen több mint 3,9 milliárd euróval támogatják a közlekedést és az infrastruktúra-fejlesztést, a környezeti és energiahatékonysági projektekre közel 3,8 milliárd eurót fordítanak. Így Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy a következő évek nyertesei közé tartozzon, a térség gazdasági fejlődésének egyik motorja legyen – összegezte. Ebben a fellendülésben a miniszter szerint az olasz és magyar gazdasági szereplőknek számos lehetősége nyílik majd az érdemi együttműködésre – tette hozzá.     Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete kiemelte a két ország közötti hagyományosan kitűnő kapcsolatokat. Olaszország Magyarország ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere, 7,7 milliárd eurós üzleti forgalommal - ismertette. Több mint 2500 olasz vállalkozás van jelen Magyarországon, éves összforgalmuk kevéssel marad 4 milliárd euró alatt – tette hozzá.    

Hangsúlyozta, hogy pozitív jelek tapasztalhatók a magyar gazdasági környezetben, konszolidálódnak az alapvető struktúrák a tavalyi statisztikai adatok szerint. Ezek a tények bátorító perspektívát mutatnak a növekedés számára – tette hozzá a nagykövet. A Magyarország jövőjébe vetett lényegi bizalom lendületet ad az együttműködés fejlesztéséhez – jegyezte meg.    

Kiemelte: az olasz építőipar több mint 130 milliárd eurós éves forgalmat bonyolít, a szektorban mintegy 18 ezer cég működik, amelyek a világ minden pontján jelen vannak.    

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) ügyvezetője és alelnöke elmondta: a szövetség a gazdasági rendszerváltás első szakmai szövetsége, 25 éves, és 25 éve van kapcsolata az olasz építőipari szövetséggel. Az olasz építésügy mindig nagy befolyással volt a magyar építőiparra, mivel tőkeerős és exportorientált szektor.    

Hozzátette: a magyar építőipar teljesítménye jó pulzusjelzője az ország gazdaságának. A szektor túl van a recesszión, utóbbi két évben dinamikusan bővült, 2014-ben 14,2 százalékkal, amit 2015-ben is biztosan meg fog ismételni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!