Széleskörű felhatalmazást kapott a Kúria

A Fidesz-KDNP kormány az első ciklusban a devizahitelesek felén tudott segíteni, most pedig felhatalmazást kaptak a választóktól, hogy a többi adósnak is segíteni tudjanak. Amint megszületik a Kúria döntése a tisztességtelen feltételek, kamatemelés vagy éppen az árfolyamrés kérdésében, a kormány heteken belül benyújtja a parlamentnek azt a javaslatot, amely véglegesen kivezet minden ingatlanvásárlási célból felvett devizalapú jelzáloghitelt – jelentette ki Rétvári Bence.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Mí Az Este című műsorában hangsúlyozta: az Európai Bíróság felhatalmazta Magyarország legfőbb bírói testületét, hogy mindenfajta körülményt vizsgáljon a devizahitelezéssel kapcsolatban. Rétvári Bence Az Estében beszélt erről, miután az EU luxembourgi székhelyű bírósága ítéletet mondott az árfolyamrés megítéléséről. A határozat szerint a Kúriának kell döntenie arról, hogy tisztességtelen volt-e a bankok részéről az árfolyamrés alkalmazása a devizahitel-szerződésekben. Azt is kimondta a testület, hogy ha a Kúria tisztességtelen pontokat talál a szerződésekben, akkor dönthet arról, hogy mivel helyettesíti ezeket.

Az államtitkár azt mondta: most a Kúriának kell fontos döntéseket meghozni, és kiegészíteni a tavalyi jogegységi döntését. A politikus szerint az lenne a legjobb minden magyar devizahitelesnek, ha ezt minél hamarabb megtenné. Ebben bízik a kormány is. Amint megvannak ezek a döntések a tisztességtelen feltételek, kamatemelés vagy éppen az árfolyamrés kérdésében, a kormány heteken belül benyújtja a parlamentnek azt a javaslatot, amely véglegesen kivezet minden ingatlanvásárlási célból felvett devizalapú jelzáloghitelt - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint szerda délután benyújtotta a kormány a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatát. Ebben az szerepel, hogy azok számára, akik devizahitel miatt adósodtak el, és emiatt állnak kilakoltatás előtt, a devizahitelek kivezetéséről szóló jogszabály életbe lépésig fennmarad a moratórium. Ez azt jelenti, hogy aki ilyen devizahitel-csapdában van, az nem válhat hajléktalanná, amíg tisztességesen nem rendezik ezt a kérdést.

Rétvári Bence szerint eddig is egyértelmű volt a kormány stratégiája, hogy akár a bankok érdekeit sértve is, az adósok érdekében lépett fel, míg a baloldali kormányok szabadjára engedték a devizahitelezést, és akkor sem léptek fel, amikor már a száznegyvenszeresére nőtt a teljes hitelállomány Magyarországon, a felvett IMF-hitelből pedig a bankokat konszolidálták és nem az adósokat.

Az államtitkár szerint a Fidesz-KDNP kormány az első ciklusban a devizahitelesek felén tudott segíteni, most pedig felhatalmazást kaptak a választóktól, hogy a többi adósnak is segíteni tudjanak, természetesen úgy, hogy a forinthitelesek ne kerüljenek rosszabb helyzetbe, mint a devizaadósok.

A nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével - mondta ki szerdán kihirdetett ítéletében a magyar vonatkozású Kásler-ügyben az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.   

A Kúria sajtótitkársága az MTI érdeklődésére arról tájékoztatott: tanulmányozzák az Európai Bíróság ítéletét, és ennek alapján várhatóan még a nyári ítélkezési szünet előtt döntés születik a Kásler házaspár OTP ellen indított perében, de ennek időpontja még nem ismert.        

Arra a kérdésre, hogy a Kásler-ügy lezárása után mi lehet a menetrend, a Kúria közölte: más magyar bíróságokhoz hasonlóan július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak, ez alatt az időszak alatt jogegységi döntést nem hoz a testület, és egyedi határozatot is csak azokban az ügyekben hozhatnak, amelyekre a törvénykezési szünet nem vonatkozik.       

A devizahitelezés jogi kérdései fajsúlyos témakört jelentenek, emellett az Európai Bíróság igen összetett határozatot adott ki, így a banki jogász szakértők dolgoznak a határozat pontos értelmezésén – közölte a Magyar Bankszövetség szerdán az MTI megkeresésére.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!