Személyre szabott segítségre van szükség

Személyre szabott megoldásokkal kell segíteni a fogyatékosokat, köztük a mozgássérülteket abban, hogy önálló életet élhessenek, és dolgozhassanak – jelentette ki Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy budapesti konferencián. Mint mondta: új szemléletre van szükség, arra, hogy általános megoldások helyett az érintettek számára olyan segítséget, eszközöket biztosítsanak, amelyekre az adott élethelyzetében szükségük van.

A kereszténydemokrata szakpolitikus követendőnek, példaértékűnek nevezte a most lezárult, az Új Széchenyi-terv keretében az Európai Unió által támogatott úgynevezett Guruló projektet, melynek során országos rehabilitációs hálózatot alakítottak ki, hogy elősegítsék a mozgássérültek társadalmi és foglalkoztatási integrációját.

A 2008-ban – a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (Merek) által elindított – mintegy 1,4 milliárd forintos projekt lényege, hogy az ország hét régiójában kialakított szervizközpontokban olyan szolgáltatásokat biztosítanak, ahol javítják, karbantartják, illetve az érintettek speciális, egyéni igényeinek megfelelően alakítják át például a kerekes székeket.  

Kogon Mihály, a Merek igazgatója az egyéni szükségletek kapcsán arról beszélt, hogy sok esetben a tömegesen legyártott, akár milliós értékű eszközöket lényegében nem is tudják használni a rászorulók.  

Soltész Miklós a konferencián jelezte, a minisztérium tárgyalni kíván az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, mert – mint mondta – ez a projekt megéri, hogy támogassák.  

Bartal Attila, a projekt vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az eszközök átalakítása, egyénivé formálása sokak előtt megnyithatja a munka, az önálló élet, vagy új szabadidős tevékenységek, sportok lehetőségét.  

Súlyos helyzetnek nevezte, hogy Magyarországon európai viszonylatban is rendkívül alacsony, mintegy 23 százalékos a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, a mozgássérültek foglalkoztatási arányát pedig 10-15 százalékosra becsülik.  

A projektvezető egy 2011-es Tárki-felmérést ismertetve ugyanakkor arról is beszélt, hogy a mozgássérült emberek sem feltétlenül törekednek az önálló életvitelre, munkába állásra. Elmondta, a kutatás szerint a megváltozott munkaképességű emberek 12 százaléka keres aktívan munkát, és 25 százalékuk az, aki szeretne dolgozni.  

Bartal Attila tájékoztatása szerint eddig a vártnál ötödével többen, mintegy 4.800-an fordultak már a rehabilitációs hálózathoz Budapesten, Székesfehérváron, Szombathelyen, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán és Mórahalmon.  

A konferencián kiosztott tájékoztató anyag szerint a jelenlegi eszköztámogatási rendszer hibája, fő „fogyatékossága” az, hogy a rehabilitációs célokat, az önálló életvitelt, és a munkavállalás céljait nem kezeli egységként, hatékonyan.  

A konferencián részt vett delegációjával a Budapesten tartózkodó Nassar Al-Rubae iraki szociális és munkaügyi miniszter is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!