Szent István vigyázott az ország függetlenségére, magyarságára

István rendet teremtett, amely azonban nem a diktatúrák, hanem a normák érvényesülésének rendje volt. Az Intelmekben István azt üzeni: uralkodj, ne gőggel, ne gyűlölettel és haraggal, hanem szelíden és békésen, mert ami felemel, az az alázat, ami lesújt, az a gőg és a gyűlölködés. István olyan eszmét fogalmazott meg, amely nemcsak keresztény uralkodóra vonatkozik, hanem minden kor minden közéleti személyiségére – mondta Harrach Péter, a  KDNP frakcióvezetője Nagymaroson.

Mint fogalmazott, István 17 éves volt, amikor apja, Géza meghalt. A határozott, kemény uralkodó tudta, hogy a keresztény Európa felé kell nyitni, s István megteremtette a rendet. „Ez nem a diktatúrák rendje volt, hanem a normák érvényesüléséé, azoké a szabályoké, amelyek egyéni életünket boldogabbá tehetik, és amelyek a közösség, a társadalom életét irányítják”– emelte ki a politikus, hozzátéve azt is: István európai és magyar volt egyszerre, aki vigyázott az ország függetlenségére, magyarságára.

De, nem csak rendet, hanem egységet is teremtett – hívta fel a figyelmet Harrach Péter. A maga eszközeivel teremtette meg ezt az egységet, amely nem a politikai erők mutyizásából, nem az elvtelen kompromisszumokból állt, hanem értékrendből - tette hozzá.

A mélyen vallásos, hívő és szelíd ember személyiségéhez a „kulcs” Imre herceghez, a fiához írt intelmei - mondta a politikus. Minden ember hasonló állapotban születik – idézett a műből, hozzátéve, az emberi méltóságról kevesen fogalmaznak szebben. Az Intelmekben István azt üzeni: uralkodj, ne gőggel, ne gyűlölettel és haraggal, hanem szelíden és békésen, mert ami felemel, az az alázat, ami lesújt, az a gőg és a gyűlölködés – emlékeztetett Harrach Péter, hangsúlyozva: István olyan eszmét fogalmazott meg, amely nemcsak keresztény uralkodóra vonatkozik, hanem minden kor minden közéleti személyiségére.

„István ezt a magatartást hagyja nekünk örökségül és üzenetként, és ha komolyan vesszük tetteit, üzeneteit, és megpróbáljuk ezt a mai viszonyok között megvalósítani, akkor ennek az országnak van jövője” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Harrach Péter augusztus 20-a alkalmából körzetének több településén is látogatást tett. Ünnepi köszöntőt mondott Nagymaros mellett Kisnémediben, Letkésen, Nagybörzsönyben, Pencen, Rádod, és Zebegényben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!