A Szentlélek válasza korunk drámai változásaira

A Fokoláre mozgalom budapesti Genfest fesztiválja fontos állomás az ifjú nemzedék lelki összetartozás-tudatának kialakításában – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este Budapesten, a Papp László Sportarénában a Genfest megnyitó ünnepségén. Mintegy tizenkétezer fiatal érkezett Budapestre a világ 85 országából a Genfest nemzetközi ifjúsági találkozóra. A Fokoláre mozgalom által szervezett rendezvény péntektől vasárnapig tart.

Tarlós István kiemelte: fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ha az emberek észreveszik mások gondjait, szeretettel figyelnek a környezetükre és kilépnek az önzés korlátai közül, igazabb, teljesebb életet élhetnek. A főpolgármester megemlítette: a Fokoláre mozgalom figyel a más vallásokban fellelhető értékekre, célja pedig olyan társadalom felépítése, amely kisebb-nagyobb közösségekben, sokszínűen létezik. Tarlós István annak a véleményének is hangot adott, miszerint ez az esemény nagyszerű lehetőséget ad, hogy létrejöjjön a lelki egység, és lelki katarzist adhat, amely a kívülállókat is megszólíthatja. Aki hirdeti az evangéliumot, az teljessé teszi az életet, tanúságot tesz a hit erejében, hozzátéve: a Fokoláréról a pápa úgy nyilatkozott, az „a Szentlélek válasza korunk drámai változásaira”.

A megnyitón felolvasták Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár levelét, melyben tolmácsolta XVI. Benedek pápa üdvözletét és apostoli áldását, „bízva abban, hogy az esemény a tartós béke és öröm forrásává válik számunkra". A katolikus egyházfő megállapította, hogy Budapest „több értelemben is sokatmondó szimbóluma annak a gondolatnak, amely olyan sok fiatalt gyűjtött itt egybe: Let's Bridge, Építsünk hidakat!" Mint azt a levélben írta, a béke építésének eltökélt szándéka húzódott meg a Fokoláre mozgalom alapítása mögött is, amikor célul tűzték ki, hogy "egyszer s mindenkorra eltávolítsák azokat a tényezőket, amelyek a jövőben ilyen konfliktusokhoz vezetnének".

A megnyitó előtt már jóval korábban fiatalok nagy csoportjai egymásnak kórusban felelgettek, illetve egymást üdvözölték az arénában, zászlókat lengettek, amelyek között található volt egyebek mellett amerikai, kanadai, brazil, argentin, salvadori, brit, olasz, svájci, német, lengyel, görög, bolgár, cseh és macedón lobogó is. A megnyitó beszédek előtt egy tánccsoport és egy filmbejátszás segítségével felelevenítették Magyarország történelmét a nemzetközi közönség számára.

A rendezvényen köszöntötték Alberto Bottari de Castello apostoli nunciust, Vatikán magyarországi nagykövetét, Hende Csaba honvédelmi minisztert, Réthelyi Miklóst, a magyar UNESCO Bizottság elnökét, volt minisztert, valamint Soltész Miklós szociális államtitkárt. A megnyitó beszédeket nemzetközi koncert követte a Budapest Sportarénában, majd annak végeztével „békemenet” indult a Lánchídig.

Mintegy tizenkétezer fiatal érkezett Budapestre a világ 85 országából a Genfest nemzetközi ifjúsági találkozóra. A Fokoláre mozgalom által szervezett, péntektől vasárnapig tartó rendezvény célja, hogy bebizonyítsa, nemzetközi szinten is lehetséges az összefogás és együttműködés, egy egységesebb és szolidárisabb világ megépítése. A Genfestet először 1973-ban rendezték meg Firenze mellett, majd többnyire más olaszországi helyszíneken. Ez az első alkalom, hogy a kelet-közép-európai régió adhat otthont a világtalálkozónak.

Az Európai Unió által is támogatott esemény fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, védnöke Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester.

A zárónapon a budapesti Szent István-bazilika előtti téren szentmisét tart Erdő Péter, másutt istentiszteleten, illetve vallásközi összejöveteleken vehetnek részt a fiatalok. Az ifjúsági találkozó programjai követhetőek lesznek az interneten és televízióban. A találkozó több programját a Duna World is közvetíti, s a csatorna szombaton tematikus napot szentel a Genfestnek.

A nemzetközi ifjúsági találkozó részletei megtekinthetők a www.genfest.org vagy a fokolare.hu internetes oldalon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!