Szerénységre intette az ellenzéket a KDNP

Folytatódott a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitája, Lukács Tamás, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője felszólalásában élesen bírálta a költségvetést kritizáló ellenzéki „szakértőket”. A szocialistákat emlékeztette 2006-os mesterművükre, amikor is 5 százalék helyett 10 százalékos lett a hiány, a politikus szerint jobban tennék, ha hallgatnának. Mint mondta: önmagában az szégyen, hogy ma itt ülhetnek

A politikus hangsúlyozta: a 2013-as költségvetés azért olyan, amilyen, mert a kormány rendkívül rossz gazdasági helyzetet örökölt. Emlékeztetett rá, hogy 2006-ban az akkori MSZP-kormány év közepéig a nyilatkozataiban tartotta magát az 5 százaléknál is alacsonyabb hiányhoz, majd később kiderült, hogy közel 10 százalékos lett a hiány.

Az ellenzéki padsorok felé fordulva Lukács Tamás azt mondta: aki ebben az időszakban felszólalt és védte a 3-4 százalékos hiányt, az most maradjon csendben. Önmagában az szégyen, hogy ma itt ülhetnek, mert ha annyi szégyenérzetük lenne, mint egy vízilónak”, akkor ma nem ülnének itt; ráadásul ezek után képesek számon kérni a kormányt - fogalmazott Lukács Tamás.

Az önkormányzati források kapcsán a kormánypárti politikus arról beszélt: differenciáltan kell kezelni a területet a települések eltérő méretei és igényei miatt, de szerinte megfelelő tartalékok vannak ebben a szférában, így van mozgástér a területen.

Lukács Tamás végül szót emelt a civil szféra forrásainak csökkentése ellen, és emlékeztetett rá, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításai szerint ebben a szférában termelődik meg a legtöbb hozzáadott érték.

Ez a családok és a fiatalok költségvetése

Stágel Bence, a KDNP országgyűlési képviselője felszólalásában a fiataloknak szolgáló programokat sorolva említést tett a tudományos akadémia Lendület-programjáról, amely a kutatók itthon tartását célozza.

Álláspontja szerint stabilitást jelent a büdzsé az ország számára, amelynek két alapvető üzenete van: a foglalkoztatás bővülése és az adósság csökkentése. Azon reményének adott hangot, miszerint jövőre százezerrel növekedhet a foglalkoztatottak száma.

Méltatta az új diákhitelt, amely kedvező kamatterhet biztosít a tanulni vágyóknak, és közölte azt is: több mint 170 milliárd forintot tesz ki a lakásépítésre fordítandó támogatások összege.

Az oktatás céljairól azt mondta: a megújult iskolarendszernek a társadalmi leszakadás megakadályozását is szolgálnia kell. Az összkiadás 10,6 százalékát szánja oktatásra az állam - közölte. A felsőoktatás is jelentős változások előtt áll – jelentette ki –, hangsúlyosan szólva arról: olyan képzésekre van szükség, amellyel helyt állhatnak a fiatalok a munkaerő-piacon.

Azt mondta: a költségvetés családbarát és fiatalbarát Magyarországot hoz, és minden olyan tétel, amely ennek szolgálatába állítható, kellően megalapozott.

Időben elő lett készítve a költségvetés

Karvalics Ottó, a Kereszténydemokrata Néppárt másik felszólalója üdvözölte, hogy időben zajlott a büdzsé sarokszámainak előkészítése. A képviselő a munka értékét hangsúlyozta, és kijelentette: térségében, Barcs városában idén már csökkent az álláskeresők száma.

Sebestyén László, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben a környezetvédelmi előirányzatok megegyeznek a 2012-essel, a háttérintézmények finanszírozása megoldott, így a szükséges és elvárt feladatokat teljesíteni lehet. A kormány tervei szerint a lakosság életminőségének javulása tovább folytatódik többek között az ivóvízminőség-javító program és a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási megvalósítási program folytatásával.    

Elmondta: kiemelt feladat a nemzeti parki igazgatóságok szerepének növelése és a védett területek állagának megőrzése és javítása. Emellett cél a teljes GMO-mentesség megőrzése, a gazdák kártalanítása, amelyre 4 milliárd forintot különítettek el, és hektáronként 360 ezer forintot jelent. Összességében a környezetvédelmi területre szánt források a Fidesz szerint javítják az életminőséget, munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez.

A jobbikos  Bertha Szilvia a munkaerő-piaci kilátásokról beszélt. Szerinte mivel a közszférában a bérek nem emelkednek, így nem elvárható, hogy jó minőségű és versenyképes munkaerő érkezzen erre a területre. A versenyszférában nagy tömegeknek nem csak reálértékben, hanem nominálisan is csökkenni fog a fizetésük, hiszen a kormány megszünteti az alacsony keresetűek bérkompenzációját. Ehhez jön még hozzá a több százezer tervezett közmunkás havi 47 ezer forintért - mondta.

Úgy látja: a fő gond az, hogy ez a három réteg adja a belső keresletet, de a csökkenő fizetések miatt a kereslet is csökkenni fog, a forráshiány miatt azonban kevés cég tud nemzetközi szinten is jó minőségű és versenyképes terméket előállítani és exportálni, így 2013-ban tömegesen jelenthetnek csődöt a hazai vállalkozások, ami a munkanélküliség emelkedéséhez vezethet.   

A fideszes  Kara Ákos felszólalásában Bertha Szilvia szavaira reagálva leszögezte: a kormány nem vezeti ki a bérkompenzációt és csökkenő álláskeresővel számolnak, az pedig szerinte előny ha a felnőttképzés meghatározó része a most munkanélküliek képzését segítik.

Hangsúlyozta: a kormánynak továbbra is kiemelt célja, hogy csökkentse a munkanélküliséget és növelje a foglalkoztatottságot. Éppen ezért a költségvetés célzott ösztönzést és támogatási rendszert biztosít, miközben csökkenteni tudja a lakosságra nehezedő hatalmas „szocialista terhet” az államadósságot.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!