Szigorodhatnak az élelmiszerek forgalomba hozatalának feltételei

A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint konszenzussal fogadhatja el az Országgyűlés az élelmiszerek forgalomba hozásának szabályairól szóló törvényjavaslatot, amely többek között rögzíti a kiszabható bírságok összegének megemelését is. Harrach Péter, a KDNP  frakcióvezetője azt mondta: rendezetlen világot örököltek, rendet kell tenni, és ez érvényes azoknak a cégeknek a tevékenységére is, amelyek kereskedelmi láncokat üzemeltetnek.

Tarnai Richárd országgyűlési képviselő Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, a jövőben a nem megfelelő minőségű termékek előállítóit és forgalomba hozóit egyaránt felelősség terhelné, és megszűnhetne a ma oly gyakori egymásra mutogatás. A kiszabható minimális bírság összege 25 százalékkal, 15 ezerről 20 ezer forintra, míg felső határa 2 milliárdról 5 milliárd forintra nőne.       

A kereszténydemokrata hangsúlyozta: a bírság összege több tényezőtől függne, a lefoglalt áru értékétől, mennyiségétől, attól, hogy a cég korábban követett-e el hasonló szabályszegést, illetve ismételten történik-e meg a forgalomba hozatal.  

A jelenlegi gyakorlat szerint általában 30-60 millió forint között mozognak a kiszabott topbírságok – mondta a kereszténydemokrata politikus. A jogszabály elfogadásával megakadályozhatják, hogy a gyártók, bérgyártók a jövőben kibújjanak a felelősség alól – tette hozzá.     

A képviselő külön kiemelte az objektív felelősség megjelenését, amely a közlekedési szabálysértéseknél már működik. Az új jogszabály tartalmazza továbbá a hamisított élelmiszerek pontos és precíz megfogalmazását is.   

Minden olyan módosító indítványt befogadtak, amelyek az egészséges élelmiszerek terjesztése érdekében születtek – jelentette ki Tarnai Richárd. A javaslat célja ugyanis az, hogy egészséges, jó minőségű termékek kerüljenek az asztalokra, és „ne lehessen minden szemetet megetetni a magyar emberekkel”.   

Tarnai Richárd, aki a Pest megyei kormányhivatal vezetőjeként jó pár ellenőrzési akciót szervezett jó döntésnek nevezte, hogy a szakigazgatási szerveket a kormányhivatalokba integrálták. Mint mondta, nem a vegzálás a cél, hanem, hogy az áruházak az önkéntes jogkövetés útjára lépjenek.   

Harrach Péter, a KDNP  frakcióvezetője azt mondta: rendezetlen világot örököltek, rendet kell tenni, és ez érvényes azoknak a cégeknek a tevékenységére is, amelyek kereskedelmi láncokat üzemeltetnek. Ők nemcsak a kiskereskedőket tették tönkre, nemcsak a saját munkatársaik helyzetével élnek vissza, hanem a vásárlókat megpróbálják átverni – fűzte hozzá.

A KDNP a mostani parlamenti időszakban a sarkalatos törvények után azokat a keresztényszociális szempontból fontos témákat veszi elő, amelyek az emberek mindennapjait érintik. Ezek egyike a fogyasztók érdekeinek védelme – hangsúlyozta a párt alelnöke.   

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény módosításához beadott indítványokról jövő héten szavaz a Ház, és várhatóan rá egy héttel tartják az előterjesztés végszavazását.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!