A szocialisták beismerték, hogy oktatáspolitikájuk tudásválságot idézett elő

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az MSZP beismerte, hogy elhibázott, szélsőségesen liberális oktatáspolitikájával tudásválságot idézett elő. A kisebbik kormánypárt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében álláspontját alátámasztandó kifejtette: a magyar fiatalok egyötöde funkcionális analfabéta, az elméleti ismeretanyag teljesíthetetlen mértékű növelése miatt a szakképzésből a tanulók 33 százaléka az első egy-két évben kibukott.

A felvételi követelmények leszorításával az előző kormányzat elérte, hogy a mérnökhallgatóknak felzárkóztató foglalkozásokon tanítják a Pitagorasz-tételt – sorolták, hozzátéve: a munkaerő-piacon értéktelen diplomát adó slágerszakok állami támogatásával, a képzési feltételek ellenőrzésének elmulasztásával hozzájárultak a diplomás munkanélküliséghez, a felsőoktatás színvonalának mélyrepüléséhez. A közleményben felidézték, hogy a szerényebb anyagi háttérrel rendelkező diákok „kiszorítását a felsőoktatásból" a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezése hiúsította meg. Most az állami kamattámogatású Diákhitel 2. létrehozásával azok előtt is megnyílt a társadalmi felemelkedés lehetősége, akik korábban nem is álmodhattak egyetemi tanulmányokról – írták. Kitértek arra is, hogy az új felsőoktatási, köznevelési, szakképzési törvény intézkedéseinek egy része az idei, többsége a következő években lép hatályba, így hatásaikról legfeljebb jósolni lehet. „Ellenben az MSZP által előidézett tudásválság mérhető és bizonyítható tény" – zárul a kommüniké.

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP szerint tudásválságot okozott a kormány oktatáspolitikája, ami miatt már nem csak a szegény, hanem a középosztálybeli gyerekek is kiszorulnak a felsőoktatásból. A politikus arról beszélt, hogy kiszivárgott hírek szerint ismét több mint 8000-rel csökkentik az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyeket. Szerinte ez egy újabb óriási lépés a világon sehol sem létező, teljesen önfenntartó felsőoktatás irányába, ahol minden költséget kizárólag a hallgatók állnak, és amely nagyon rosszat tesz a magyar gazdaságnak és a társadalomnak is.

Kunhalmi Ágnes úgy értékelte: ez a lépés kiszorítja azokat a gyerekeket a felsőoktatásból, akik odavalók lennének, és ez már nem csak a szegényeket érinti, hanem a középosztály gyerekeit is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!