Szomorú incidens Novák Előd kijelentése

A házbizottság csütörtöki ülésén foglalkozik Novák Előd jobbikos képviselőnek a jegyzőkönyvek meghamisításáról szóló kijelentésével – mondta el Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke. Latorcai János a történteket nagyon szomorú incidensnek nevezte, hozzátéve: arra, hogy ilyen állítást fogalmazzon meg egy képviselő az elmúlt húsz évben nem volt precedens.

Az alelnök, aki hétfő éjjel a közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosítások általános vitájában elnökölt, az ügy előzményeit felidézve kiemelte: Novák Előd kétperces hozzászólásában állításként fogalmazta meg, hogy meghamisítják a jegyzőkönyveket. Latorcai János szó szerint idézte a hétfő éjszakai ülésen készült jegyzőkönyvet. Eszerint Novák Előd úgy fogalmazott az előtte felszólalóhoz fordulva: arra hívom fel LMP-s képviselőtársam figyelmét, hogy készüljön fel a legkeményebb harcokra is, ugyanis nem riadnak vissza a jegyzőkönyv-hamisítástól sem. A kereszténydemokrata alelnök ezt követően többször figyelmeztette Novák Elődöt, hogy ez a kijelentése rendkívül kemény és súlyos, és egy országgyűlési képviselő ezzel felelősséggel tartozik. Mint elmondta: figyelmeztette ezért a mondatáért, s arra kérte, kérjen bocsánatot, vagy vonja vissza. Miután Novák Előd erre háromszori figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó, a házszabály alapján megvonta tőle a szót.

Latorcai János a történteket nagyon szomorú incidensnek nevezte. Kiemelte: ha a jobbikos képviselő mondata feltételes módban hangzott volna el, akkor még talán elmegy a politikai véleménynyilvánítás szabadsága terhére. Így azonban állításként, a parlament tisztességét és a jegyzőkönyvek hitelességét vonta kétségbe, az elnök ezt nem tűrheti el. Rámutatott: a Ház tekintélyének a megvédése az elnöklő elnöknek kötelessége és ennek szellemében járt el. Mint mondta: arra, hogy ilyen állítást fogalmazzon meg egy képviselő az elmúlt húsz évben nem volt precedens.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!