A szülői szerepre fel kell készülni

Több mint 250, az ország határain belülről és túlról érkezett népes család részvételével megnyitották a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) VIII. családkongresszusát a Lakitelek Népfőiskolán. Soltész Miklós, szociális, család és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár a rendezvény fontos küldetésének nevezte, hogy üzenjen a fiataloknak: ha felelős szülőkké akarnak válni, akkor erre alaposan fel is kell készülni. Reményét fejezte ki, hogy őszintén beszélnek a gyermekvállalás örömei mellett gondjairól is.

Lezsák Sándor, a parlament alelnöke megnyitójában kiemelte: a kongresszus jó lehetőséget kínál arra, hogy a résztvevők a családpolitikával kapcsolatban javaslatokat, üzeneteket fogalmazzanak meg a kormányzatnak, hiszen így tudnak jobbítani azon a valóságon, amelyen nagyon nehéz változtatni. 

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára a rendezvény fontos küldetésének nevezte, hogy üzenjen a fiataloknak: ha felelős szülőkké akarnak válni, akkor erre alaposan fel is kell készülni. Reményei szerint a kongresszuson a szülők őszintén beszélnek majd egymásnak a gyermekvállalás tapasztalatairól, így annak örömei mellett gondjairól is.

Megfogalmazható egy másik üzenet is Kopp Mária társadalomkutató megállapítása nyomán, miszerint a család összetartó ereje, együttléte, több gyermek nevelése az egészségre és a lelki állapotra is kihat - mondta Soltész Miklós, hozzátéve: ezt azoknak lehet címezni, akik sokszor nem tudnak mit kezdeni magukkal, egyedül vannak, és "különböző felvonulásokon próbálják magukat illegetni".   

Az államtitkár végezetül kijelentette: Magyarország büszke lehet családpolitikájára, miután több nemzetközi fórumon is elismeréssel méltatják ezt a tevékenységét. Szép sikerként értékelte, hogy az ENSZ egyik, népesedéssel foglalkozó fórumán Magyarországnak több állammal, így Oroszországgal, Lengyelországgal, a Vatikánnal, Máltával valamint a muzulmán országokkal együtt sikerült megakadályozni annak a javaslatnak az elfogadását, hogy az abortusz a családtervezés természete velejárója legyen.     

A Családban, családdal az életért mottójú konferencia nyitó napján a NOE szervezésében az idén is átadták a Családbarát Önkormányzat Díjat: Csopak, Dévaványa, Mezőberény, Mosonmagyaróvár, Pázmánd és Tatabánya önkormányzata vehette át az elismerést.

A díjat a NOE elnöksége alapította 2005-ben, és minden évben július 11-hez, vagyis a népesedés világnapjához kapcsolódóan adják át. Az elismerésre az egyesület helyi közösségei, szakértői, tagjai tesznek javaslatot egy 15 pontos szempontrendszer alapján.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!