Tízmilliárdokkal nőtt a civil szervezetek támogatása

A kormány társadalomképében kiemelt helyük van az aktív polgároknak, ezért is nőtt a civil szervezetek támogatása az elmúlt években – jelentette ki a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. A KDNP politikusa ugyanakkor azt is leszögezte: a valódi civil szervezetekre gondol, arra a több tízezer egyesületre és alapítványra, amelyek közösségi célokat szolgálnak, nem pedig a körülbelül hatvan politikailag motivált, adott esetben külföldi érdekeket kiszolgáló csoportra.


Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke (Fotó: Magyar Idők/Mirkó István)


Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke kiemelte: a kormány társadalomképében kiemelt helyük van az aktív polgároknak, ezért is nőtt a civil szervezetek támogatása az elmúlt években, ugyanakkor a kormány a valódi civil szervezeteket, azt több tízezer egyesületet és alapítványt támogatja, amelyek közösségi célokat szolgálnak, nem pedig a körülbelül hatvan politikailag motivált, adott esetben külföldi érdekeket kiszolgáló csoportot.

– A Civil Információs Centrumok létrehozásával régiónként pályázati úton kiválasztottunk egy-egy szervezetet, amelyek ugyanúgy egyesületi formában működnek, és ezért ugyanazokkal a feladatokkal, problémákkal, kihívásokkal szembesülnek, mint a többiek. Ettől válnak hitelessé. Nem azt a hivatalszagú, paternalista módot választottuk ki, hogy minden kormányhivatalba kinevezünk egy ügyintézőt, aki időről időre behívja a szervezeteket – mutatott rá a kereszténydemokrata államtitkár. A rendszer bevált – tette hozzá Rétvári Bence. A centrumok a pályázati lehetőségektől, a munkaügyi kérdéseken át a könyvelésig mindenben segítséget tudnak nyújtani, emellett folyamatosan információval látják el a hozzájuk fordulókat, hogy azok – például egy hagyományőrző kör vagy sportegylet – inkább az eredetileg vállalt cél­jaikra koncentrálhassanak.

Fülöp Attila, a humántárca nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Magyar Időknek kérdésére leszögezte: az igazi civilség a szolgálatról szól, nem a hőbörgésről, ezért be kell mutatnunk azt a hatalmas, áldozatos munkát, amelyet több ezer egyesület és alapítvány végez, jellemzően önkéntes alapon.

A szerint az utóbbi időben az a sajnálatos kép alakulhatott ki a közvéleményben, hogy pár tucat, Soros Györgyhöz köthető szervezet reprezentálja a civil szférát, ezt sugallja a sajtó egy része is, miközben a kormányt civilellenességgel vádolják.

– A valóság viszont ezzel szöges ellentétben áll: 2010 óta folyamatosan nőtt – összegszerűen 140-ről 202 milliárd forintra – a civil szervezetek éves támogatása – mutatott rá a politikus, megjegyezve, hogy a Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott pályázatokról hamarosan döntés születik. – Abban, hogy a külföldi érdekeket kiszolgáló szervezetekkel szemben a valódi, értékteremtő munkát végző civileket a szélesebb közvélemény is megismer­hesse, a Civil Információs Centrumoknak is szerepük lehet – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Fülöp Attila kiemelte azt is, hogy csökkentek a civil szervezetekre nehezedő adminisztrációs terhek, egyszerűsödött a nyilvántartásba vétel és a változások bejegyzése a bíróságokon. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy akik adójuk 1+1 százalékos felajánlásával támogatni akarják valamelyik egyesületet, alapítványt és egyházat, ha adóbevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti, külön nyilatkozatban kell megjelölniük a kedvezményezetteket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!