Többfunkciós rendezvénycsarnok épül Csepelen a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusra

Soltész Miklós (KDNP) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a világban zajló keresztényüldözésről és a hazai kereszténydemokrata politizálás eredményeiről is beszélt a Magyar Hírlapnak adott, kedden megjelent interjújában.

Fellépés az üldözött keresztények védelmében

A keresztényüldözéssel kapcsolatban Soltész Miklós (képünkön) a Magyar Hírlap kérdésére kifejtette: „Nemcsak a helyi háborúk, a különböző földrészeken zajló konfliktusok alapján mondhatjuk azt, hogy hatalmas a gond ezen téren, hanem azért is, ami jelenleg Európában zajlik. A kettő ugyanis összefügg egymással. Az üldözött keresztényekért való fellépés a migrációs válság miatt szükséges. Az ősbűnt az Egyesült Államok – lassan búcsúzó – vezetése követte el, amikor a demokráciát olyan országokba akarta exportálni, ahová nem lehet. Mindezt tetézték az európai áljogvédők és vadliberális kormányok, akik azt gondolták, a velük ellenkező nézeteket, így a kereszténydemokráciát is, kvázi el kellene tüntetni. Ennek nyomán olyan űr keletkezett, ahová benyomulhatott az iszlám. Sajnos egyes európai vezetők, illetve hazai balos eszmetársaik, sőt, már a jobbikosok sem hajlandók ezt tudomásul venni.

A Jobbik az egyházügyi törvény elutasítása kapcsán már bebizonyította, egyházellenes, a kvótaellenes alaptörvény-módosításnál azonban az is nyilvánvaló lett, hogy hazaáruló. Visszatérve a nagyhatalmak felelősségéhez: láthatjuk, miközben a világ számos pontján saját érdekből beavatkoznak, a szorult helyzetbe került keresztényekért nem tesznek semmit. Sokan büntetlenül gyilkolhatják és üldözhetik a keresztényeket, pusztíthatnak el kétezer éves templomokat. A Nyugat sokáig egyenesen asszisztált ehhez a folyamathoz. Most érzek némi fordulatot, talán részben Magyarország jelzései nyomán.

Elindult egy változás, ami az amerikai választás eredményén is tetten érhető. Amikor egy ideológia a másikat teljesen le akarja nyomni, ahogy a liberálisok tették ezt, akkor az előbb-utóbb társadalmi ellenállásba ütközik. Vegyük csak például, hogy az abortusz vagy éppen az egyneműek házassága kapcsán az Egyesült Államok néhány legfelsőbb bírája keresztényellenes változásokat tudott kikényszeríteni. Az embereknek elegük van a természet törvényeivel szembemenő, álproblémákat erőltető ideológiából. Ez már Európa nyugati felén is egyre inkább látszik. E fordulat egyben lehetőséget ad a kereszténydemokrata politizálás megerősítésére.”

A kereszténydemokrata politizálás eredményeiről

A hazai kereszténydemokrata politizálás helyzetével, illetve kormányzati eredményeivel kapcsolatban a KDNP alelnöki tisztét is betöltő politikus leszögezte: számos kereszténydemokrata intézkedést sikerült keresztülvinni. „Örömtelinek tartom, hogy 2010 óta majdnem megkétszereződött az egyházi fenntartók aránya a köznevelésben, a gyermekvédelemben megnégyszereződött, és szintén duplájára nőtt a felekezeti szerepvállalás a szociális ágazatban” – mondta, rámutatva, hogy az intézmények átadásával társadalmi igényt is megvalósítanak, hiszen a társadalom nagyobb része valamely egyházhoz tartozónak vallja magát, s az egyházi intézmények iránt erős a bizalom, hiszen az iskolákba, valamint a szociális intézményekbe jelentős a túljelentkezés.

A 2020-as Budapesti Eucharisztikus Világkongresszus kormányzati támogatásával kapcsolatban az államtitkár elmondta: kormány döntött egy nagyobb támogatásról, „ebből részben Csepelen megvalósulhat egy nagyobb, többfunkciós rendezvénycsarnok, amely aztán egyéb programokra is alkalmas lesz. De templomok és más épületek is megújulnak majd a keretből. Bár kifejezetten katolikus esemény lesz, mégis összkeresztény jelentősége lehet, erősítheti a párbeszédet. Sőt, akár a nem hívők számára, de még a turizmus és a vendéglátás tekintetében is lehet pozitív hozadéka ennek a rangos rendezvénynek”.

A kormány a civil szervezetekről sem feledkezett meg, hiszen 2010 óta több mint ötvenmilliárd forinttal, vagyis 2,5-szeresére nőtt a különböző területeken dolgozó aktív civil szervezetek állami támogatása.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!