Tábor csángó gyerekeknek a Balatonnál

Csángómagyar gyerekek érkeznek táborozni a Balaton mellé Csángóföld legkeletibb, magyarok lakta településéről, Magyarfaluból egy hétre augusztusban – mondta el a szervezők nevében Soltész Miklós (KDNP) országgyűlési képviselő.

A politikus kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy a gyermekeknek legyen kötődésük Magyarországhoz, és hosszú távon összekötő kapocs legyenek az anyaországi, az erdélyi magyarság és a románság között. Semmiképpen sem szembeállítani szeretnék őket román környezetükkel – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Tájékoztatása szerint a csángóföldi településen még a fél éve elhunyt képviselőtársa Deák András és Györgydeák Lajos farkaslaki plébános kezdték el szervezni az iskolán kívüli, délutáni magyar nyelvű foglalkozásokat, s felkarolni az ott élő csángó gyermekeket.

A mintegy 80-90 iskoláskorú gyermeknek színes programokat szerveznek: rengeteg játék, filmvetítés, fővárosi látogatás és esténként az egyházaskozári hagyományőrzők műsora igyekszik feledhetetlenné tenni az augusztus 9-én kezdődő magyarországi tábort. A tábort ilyen formában első alkalommal szervezik meg, és széleskörű társadalomi összefogás mellett valósulhat meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!