Tavaly 2,8-2,9 százalékkal bővült a gazdaság

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1218 milliárd forint, a GDP-arányos hiány várhatón 2 százalék lesz, a tervezett 2,4 százalékkal szemben, az adósságszint várhatóan 76 százalék alá csökken – közölte Varga Mihály az előzetes számok alapján szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatón. A gazdaság tavaly 2,8-2,9 százalék körül bővült, az infláció pedig 0 százalék körül alakult – ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

Az államháztartás tavalyi hiánya várhatóan a GDP 2 százaléka lesz

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós átutalásoknál jelentős elmaradása van Brüsszelnek, mintegy 600 milliárd forintnyi uniós forrás még nem érkezett meg.



Hangsúlyozta, hogy az államháztartás helyzete a várakozásoknál is kedvezőbben alakult, a magasabb gazdasági növekedés magasabb adóbevételeket eredményezett. Az adóbevételek várhatóan 550 milliárd forinttal alakulnak magasabban a tervezettnél – mondta. A bruttó bér-és keresettömeg 6,7 százalékkal bővült, nőttek a fogyasztási kiadások is tavaly – számolt be a nemzetgazdasági miniszter.

2,8-2,9 százalékkal bővült tavaly a gazdaság

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az 1218 millárd forintos – elsőre nagynak tűnő – hiány oka, hogy számos uniós támogatás nem érkezett meg az Európai Bizottsággal meglévő viták miatt. Ezekkel korrigálva a központi alrendszer hiánya mintegy 400 milliárd forint, a tervezett fele.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!