Tegyen meg mindent a kormány a magánnyugdíj-pénztári rendszer védelme érdekében

- A kormány tegyen megfelelő intézkedéseket a magánnyugdíj-pénztári rendszer védelme érdekében, hogy a tőkepiaci válság minél kevésbé érintse a pénztári tagokat - közölte Mészáros József, a KDNP alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján. - Felszólítjuk a kormányt: vizsgálja és becsülje meg, hogy a tőkepiaci válság következtében mekkora a vagyonvesztés mértéke a magánynyugdíj-pénztáraknál - szögezte le a politikus.

Véleménye szerint ugyanis a pénzpiaci válság súlyosan érintheti a magánnyugdíj-pénztárakban lévő, a későbbi nyugdíjak alapjául szolgáló vagyont. Hozzátette: készítsenek forgatókönyvet a kárenyhítésre, valamint, ha kell, minél előbb hozzák meg a szükséges lépéseket.

A kereszténydemokrata politikus hosszú távú javaslatként közölte: a kormánynak át kell gondolnia a magánnyugdíj-pénztári rendszer jelenlegi szabályozását, mert a jelenlegi sajnos - mint fogalmazott -  ezer sebből vérzik. Ezek között említette a szervezeti rend szabályainak és a garanciás elemek hiányosságait.

Mészáros József kiemelte: jelenleg még nem látjuk azt sem, hogy az állami garancialap elégséges-e egy esetleges kárenyhítésre. Kérdésre válaszolva a lehetséges megoldások között említette a garancialap összegének megemelését, valamint a közvetlenül a nyugdíjkorhatár előtt lévők visszalépésének a megnyitását. Ez utóbbival azonban óvatosan kell bánni, hiszen az adófizetők már így is jelentős áldozatokat hoznak a rendszer fenntartásáért - tette hozzá. 

A politikus hangsúlyozta, hogy a jelenlegi tőkepiaci válság kapcsán a bankrendszer ügyében intézkedések történnek, és ugyanilyen lépéseket vár el a magánnyugdíj-pénztári vagyon tekintetében is.

- Nem bújhat ki az állam a felelősség alól - szögezte le. Kiemelte azonban azt is, hogy egyelőre nincs pánikra ok. Mészáros József szerint az önkéntes pénztárak esetében is el kell végezni ezt a felmérést. 

Kérdésére válaszolva Mészáros József kifejtette: a nyugdíjkorhatár megállapítása, illetve változtatása nem tabutéma, ezzel számolni kell. Ha hosszabbodik a várható élettartam, akkor középtávon számolnunk kell a nyugdíjkorhatár változásával is - mondta a párt alelnöke.

 

 

+

Az 1997-es nyugdíjreform vezette be a kötelező nyugdíj-pénztári tagságot, ez később megszűnt, azonban 2002-től a szociáliberális kormány újra kötelezővé tette. Jelenleg a magánnyugdíj-pénztári belépés a fiatalok számára kötelező, a pénztárak tagsága – az önkéntes belépőket is számolva – eléri a 2,5 millió főt. A pénzpiaci válság az USA-ban és Nyugat Európában már a nyugdíjalapok vagyonát is veszélyezteti, a reménybeli járadékok összege csökkent.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!