Települések tüntetése a Kossuth téren

Több ezren demonstráltak a budapesti Kossuth téren a fideszes önkormányzati vezetők által kezdeményezett tüntetésen a helyhatóságokat sújtó, a kormányzat által 2010-ben kezdeményezett lépések ellen. A jelenlévők közfelkiáltással elfogadták, hogy a vezérszónoka, Kósa Lajos Fidesz-alelnök, Debrecen polgármestere által ismertetett, az önkormányzatokról, azok jogairól és céljáról szóló 12 pontos kiáltványt a politikus hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén is ismertesse. A kiáltványból olvasva Kósa Lajos egyebek között leszögezte:  minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak a lakói dönthetnek; a magyarok legfontosabb városa Budapest, amelynek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is.

A rendezvényt Halász Gábor, a Zala megyei Kiskutas polgármestere nyitotta meg, aki emlékeztetett, a rendezvény kezdeményezői voltak: Bernáth László, Bús Balázs, Óbuda polgármestere, Szűcs Lajos, a Pest megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere.

   
Bernáth László, Tetétlen polgármestere kijelentette: a jövő évi költségvetés tönkreteszi az önkormányzati rendszert.
    
A kormány nem képes biztosítani az alapvető emberi jogokat; emiatt pedig csak egyet tehet: lemond az állam irányításáról, mert arra nem alkalmas – hangsúlyozta Kővári János, Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt Baranya megyei országgyűlési képviselőjelöltje. Mint mondta:  az vezette az embereket szombaton a Kossuth térre, hogy kimondják, ez így nem mehet tovább, Magyarország polgárai ugyanis elérkeztek tűréshatáruk végéhez.    
    
Kővári János kijelentette: nem szabad az a nemzet, ahol az állam csak követel, de sem esélyt, sem biztonságot nem ad polgárainak.

   
A kormány tevékenységéről szólva elmondta: az MSZP-SZDSZ kormányai áron alul vesztegették el a közösségi tulajdont, családok ezreit tették  tönkre, nem biztosították a vállalkozások szabadságát. „Nem fogadjuk el a további szorongatást, sanyargatást” –hangsúlyozta, majd – hasonlóan több más felszólalóhoz – a költségvetés visszavonására szólított fel, és előre hozott választásokat követelt.
    
A jelnyelven felszólaló Kósa Ádám európai parlamenti néppárti képviselő a fogyatékkal élőket érintő megszorításokról szólt, és úgy fogalmazott: Európában példátlan az a helyzet, hogy ezt a társadalmi csoportot a legsúlyosabb elvonás sújtja. A rendezvényen minden felszólalást jeltolmács fordított.

A rendszerváltás óta nem volt ilyen tüntetés Magyarországon, mint a mostani – mondta el a Kossuth téri demonstráción Kósa Lajos. Debrecen fideszes polgármestere úgy fogalmazott, példa nélküli, hogy a helyi állam tüntet a központi kormányzat ellen.

Azért folyamodtunk a tüntetéshez, mert kifogytunk az eszközökből, nincs tovább – kezdte beszédét Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

A városvezető külön köszöntötte a demonstráción résztvevő MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati politikusokat. „Mert ez nem pártügy, ez az emberek közös ügye” – hangsúlyozta Kósa, arra emlékeztetve: 2002 óta a kormány folyamatosan becsapta az önkormányzatokat. A honatya szerint megérte a szombat délelőttöt itt tölteni, ugyanis a szocialisták a tüntetés bejelentésére meghőköltek, és a gyermekéheztetés területén visszakoztak.

Bajnai Gordont egyedül a hiánycél érdekli – szögezte le a városvezető, kiemelve: amióta a szocialisták kormányoznak, mindig hiány van, céljaik pedig nincsenek. Mint mondta, ez a kormány teljes mértékben alkalmatlan feladatára. Példaként említette, hogy miközben százezer gyermek éhezik, mobiltelefonok beszerzésére van pénz, gyerekétkeztetésre azonban nem!

Magyarországnak sok mindene van, de válságkezelő kormánya nincs – jegyezte meg Kósa Lajos, aki magyarázatképpen hozzátette: Bajnai Gordon már korábban bejelentette, hogy "lelép", nem vállalja tovább. A polgármester ugyanakkor felhívta a figyelmet, összefogással azonban Magyarország ki tud jutni a bajból.

Kósa Lajos egy 12 pontos kiáltványt olvasott fel, melyet hétfőn a Parlamentben is ismertetni fog.

1. Minden önkormányzat alapvető célja polgárainak jólétének és biztonságának megteremtése.
2. Minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak lakói dönthetnek.
3. A magyarok legfontosabb városa a főváros, Budapest.
4. Minden falu, város és megye a mi közös örökségünk, értékünk.
5. A legfontosabb városnak, Budapestnek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is.
6. Minden településnek joga van az iskolához.
7. Minden településnek joga van templomához és kultúrájához.
8. Minden településnek joga van legalább egy rendőrhöz, ha ezt az állam nem biztosítja, joga van megszervezéséhez.
9. A kormány csak úgy adhat kötelező feladatot az önkormányzatok számára, ha azoknak feltételeit biztosítja.
10. Minden önkormányzatnak joga van a vagyonház.
11. Minden önkormányzatnak joga van a jövedelemhez.
12. Minden önkormányzatnak joga van az ellenállásra a törvényes keretek között, ha az állam létet, a törvényességet vagy az alkotmányosságot veszélyezteti.

Egy mindenkiért, mindenki egyért, így fogjuk Magyarországot újjáépíteni – zárta beszédét Kósa Lajos.

A tüntetés rendbontás nélkül, békésen ért véget.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!