Tiszta értékrendet várnak

A hívő fiatalok többségének bizalmát a Fidesz-KDNP bírja. Orbán Viktor a három legjobb pontszámot kapta a válaszadók több mint 60 százalékától. Pozitívan ítéli meg a KDNP-t 75 százalék. Gyurcsányt és az MSZP-t „kicsit a patás ördöghöz hasonlítják". Vona Gábort és Jobbikot 20 százalék tartotta elfogadhatónak, az LMP-t a „kiismerhetetlenség kiegyensúlyozottsága" jellemzi.

A Keresztény Demokrata Fórum ökumenikus szellemi mozgalom, fő célja „a keresztény társadalmi tanítás aktualizálása és hatékony képviselete a mai magyar közéletben." (Alapítólevél, 2003. január 6.) Ökumenikus szellemi mozgalom, amely a híd szerepét próbálja betölteni a KDNP és a Nemzeti Fórum között. Új minőséget szeretnének vinni a hazai közéletbe az evangéliumi értékek alapján, s szeretnének minél több fiatalt megszólítani és megszólaltatni.

A Keresztény Demokrata Fórum (KDF) elnökségéből Csallóközi Zoltán, a KDF alelnöke, fővárosi képviselő, Bágya Rita a Nemzeti Fórum sajtófőnöke, Suplicz Sándor pszichológus, egyetemi docens, Szécsi Árpád politológus, egyetemi oktató, valamint Szalma Botond a KDF képzési igazgatója szervezésében fiatal keresztény értelmiségiek kérdőíves vizsgálatot végeztek 2010 májusában a „hívő fiatalok" közéleti attitűdjének jobb megismerése érdekében. Eredményét e héten, csütörtökön ismertették.

A lekérdezésre az online formát választották, és a lehetséges válaszadókat keresztény levelezőlistákra küldött (és ott „hólabda módszerrel" terjedő) elektronikus levélben szólították meg. A vizsgálat 15 napja alatt 483-an töltötték ki az online kérdőívet, ebből 402 megkérdezett esett a „18-35 év közötti hívő" kategóriába. A válaszadók alapadatai tükrében a véletlenszerűnek tekinthető mintavétellel az elemzők várakozásainak megfelelő, indikatív erejű eredményeket adó minta alakult ki: segítségével körülírható a mai magyar „hívő fiatalok", ezen belül némi túlsúllyal az ifjúsági közösségekben vezető vagy véleményvezér szerepet betöltő aktivisták közéleti profilja.

A felmérés egyik fontos célkitűzése volt annak körülrajzolása, milyen elvárások formálják egy „hiteles keresztény politikai erő" profilját. A többségükben aktív vallásgyakorló fiatalok elvárják egy ilyen politikai erőtől, hogy a társadalmi kérdésekben az egyház(ak) álláspontját képviselje. Bár ezt a társadalommal folytatott párbeszéddel képzelik, többségük számára a közvélemény elvárásainak a keresztény értékrend elé helyezése nem elfogadható.

A felmérés vizsgálta, milyen közéleti aktivitást vállalnának a hívő fiatalok egy „számukra egészen hitelesnek tekintett, keresztény politikai erő" mellett. Ahhoz képest, hogy körükben is erősen érezhető a Magyarországon elterjedt párt- és politikaellenesség, a válaszadók 23 százaléka venne részt szervezőmunkában, további 8 százalék tagként, 15 százalék önkéntesként segítene egy ilyen szervezetet; 36 százalék részt venne rendezvényein; a maradék 10 százalék pedig személyes közreműködés nélkül, anyagilag (4 százalék) vagy szavazatával (6 százalék) támogatná.

A válaszadók több mint 80 százaléka legalább hetente jár misére vagy istentiszteletre, és nem is ún. „vasárnapi keresztények": 67,7 százalék rendszeresen részt vesz valamely keresztény (ifjúsági) közösség összejövetelein, közel egynegyedük vezető, szervező. A megújulási mozgalmak ismertségét és elfogadottságát jelzi, hogy a megkérdezett hívő fiatalok több mint 80 százaléka legalább alkalmanként részt vesz rendezvényeiken.

A politikai érdeklődés a vártnál erősebb, csaknem 80 százaléka azok aránya, akik több-kevesebb rendszerességgel figyelemmel követik a közéleti eseményeket; a válaszadók majdnem fele naponta tájékozódik róluk újságokból, illetve hírportálokról.

A jelenlegi politikai aktivitást illetőleg a megkérdezettek közel 30 százaléka vesz részt aktívan a közéletben (11 százalék tagja pártoknak vagy ifjúsági szervezetüknek, 16 százalék önkénteskedett már kampányban, 4 százalék vesz részt rendszeresen politikai rendezvényeken), további 30 százalék volt már jelen politikai gyűlésen, 40 % pedig (csak) szavazatával támogatja a számára szimpatikus pártot.

A gyakoribb templomba és egyházi közösségbe járók némileg magasabb erkölcsi elvárásokat támasztanak a hiteles keresztény politikusokkal és szervezetekkel szemben. Ugyanakkor sem a vallásgyakorlat, sem a közösségi aktivitás nem befolyásolja egyértelműen a hívő fiatalok közéleti „mobilizálhatóságát: ez a hívő fiatalok körében is inkább a már meglévő politikai érdeklődés-aktivitás függvénye, mintsem a hitbéli-egyházi közösségi elkötelezettségé.

A hívő fiatalok a korrupciónak mind a szervezeti, mind a személyi formáját erősen elutasítják, még a kétes eredetű támogatások elfogadását sem tolerálják. Bár fontosnak tartják a társadalmi szolidaritás, a jótékonykodás példamutató megnyilvánulásait, nem mérhető ugyanakkor valamiféle „túlzóan idealista" elvárás a keresztény politikusok „puritanizmusa" irányában, elfogadható számukra, ha egy közéleti szereplő tehetős - hiszen ez még függetlenségét is erősítheti.

Magasra, vélhetően a társadalmi elvárásoknál magasabbra teszik a mércét a válaszadók a keresztény politikusok számára a családi élet feddhetetlenségének vonatkozásában. 70 százalékban elutasítják a házastársi hűtlenséget, a saját hibából történő válást, további 15-20 százalék árnyaltabban látja a problémát, s csupán 10-15 százalék megengedő e kérdésben.

Napjainkban a keresztény társadalmi tanításnak is egyre hangsúlyosabb része a „teremtett világ védelme". Hazánkban ez még kevésbé érezhető, amint a belpolitikában is csak lassan növekszik a környezetvédelmi kérdések súlya. Elvi szinten a hívő fiatalok támogatják a környezetvédelmet; a némi fenntartással viseltetők több mint 25 százalékos arányát pedig talán nem alaptalanul hozhatjuk összefüggésbe a zöldmozgalom kétes megítélésével a keresztény körökben. (A zöldek Nyugaton inkább baloldali-liberális kötődésűek.) A válaszadók több mint fele megengedő ugyanakkor az atomenergiával szemben.

A válaszadók hitelességi skálán értékelték a pártok, pártszövetségek 2010-es kampányát. Eszerint a Fidesz-KDNP bírja a hívő fiatalok többségének bizalmát: 63 százalék szerint teljesen vagy inkább hiteles volt a szövetség korteskedése. A Jobbik esetében ugyanez az érték 18,6 százalék, közel 50 százalékos elutasítottság mellett. Közel azonos (80, illetve 70 százalékos) az MSZP és az MDF(-SZDSZ) kampányát teljesen hiteltelennek tartó válaszadók aránya. Az LMP megítélését a „kiismerhetetlenség kiegyensúlyozottsága" jellemzi, számottevő megkérdezett „tanácstalan" volt, nem válaszolt vagy középértéket jelölt meg; a hívő fiatalok közel 20 százaléka azonban már most „megelőlegezte a bizalmatlanságot".

A pártok és politikusok szimpátiaindexét a vizsgálatban mínusz öttől plusz ötig terjedő, nullás középértéket is tartalmazó skálán adhatták meg a válaszadók. E kérdéscsoportban külön szerepelt a Fidesz és a KDNP. A hívő fiataloktól a pozitív tartományon belül csak a +5 esetében kapott nagyobb arányú „szavazatot" a KDNP, mint a Fidesz, a többinél fordított a helyzet; a nullás középérték a KDNP-nél több mint duplája (9,3 százalék), mint a Fidesznél (4 százalék). Negatív értéket adott a válaszadók 8,1 százaléka a Fidesznek, 13,9 százaléka a KDNP-nek.

A Jobbik esetében kicsivel 20 százalék feletti a pozitívan pontozók aránya, 12 százalék semleges, kétharmad pedig negatívan ítéli meg a pártot. A teljesen elutasítók aránya (22 %) meghaladja a bármilyen mértékben is pozitívan vélekedők hányadát.

A válaszadók közel háromnegyede a lehető legrosszabb pontszámot (-5) adta az MSZP-nek, +2-nél jobb értéket pedig senkitől nem kapott. Alig jobb az MDF megítélése. Az LMP szimpátiamintázata leginkább a Jobbikéra hasonlít.

Orbán Viktornak a három legjobb pontszám egyikét adta a válaszadók több mint 60 százaléka, szintén pozitívan ítéli meg további bő 20 százalék. 5 százalék körüli a semlegesek aránya, így alig 10 % esik a negatív tartományba. Jelzésértékű, hogy a két legpozitívabb értéknél a politikus megítélése felülmúlja pártjáét, a plusz ötöst több mint dupla annyi hívő fiatal adott Orbán Viktornak, mint a Fidesznek, másfélszer annyi, mint a KDNP-nek.

Semjén Zsolt esetében feltűnő a válaszelhagyók és a középértéket adók aránya, együttesen több mint 20 százalék. A negatív-pozitív értékelők aránya egy a háromhoz.

Vona Gábor megítélése nagyjából követi a Jobbikét (a mínusz ötös értékből a pártelnök 5 százalékkal többet kapott)

Az MSZP görbéjéhez Gyurcsány Ferencé hasonul, Mesterházy Attila elutasítottsága sokkal kevésbé markáns.

A hívő fiatalok közel 12 százaléka egyáltalán nem tud véleményt alkotni Schiffer Andrásról, 12 százalék semleges, 15 százalék pozitív, 60 százalék azonban negatív irányában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!