Tisztázni kell az ombudsmani hivatalban történteket

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával döntött arról, hogy jövő héten meghallgatja Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát a Magyar Nemzetben pénteken megjelent cikk miatt, mely szerint az ombudsmani hivatal együttműködött egyik jelentése nyilvánosságra hozásának időzítésével kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezettel.

A biztos meghallgatását kezdeményező Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokrata elnöke a hétfői ülésen megjegyezte: nem tudja, kinek van igaza, alaptalan sajtótámadásról vagy az ombudsmani hivatal működési zavarairól van-e szó, ám a biztos tekintélye és a hivatal működésének tisztasága érdekében tisztázni kell az ügyet, és ehhez szükséges Székely László meghallgatása.

+

Támadás érte az alapvető jogok biztosi hivatalát, a biztosi intézményt, a jogállamiság egyik pillérét – mondta a közszolgálati televízió Ma reggel című műsorában Rubovszky György, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának vezetője annak indoklásaként, hogy kezdeményezte az alapvető jogok biztosának bizottsági meghallgatását. A testület vezetője egyébként úgy látja, Székely Lászlót az intézmény egyszemélyes vezetőjeként közvetve mindenképp felelősség terheli.

Rubovszky György hangsúlyozta: nem tudja, a támadás indokolt-e, ő az intézmény tisztaságát hivatott megőrizni. Lehet, hogy külső hiba történt, például a sajtó részéről, lehet, hogy belső, fogalmazott a politikus, aki reméli, a biztos ebben személyesen nem vett részt, ugyanakkor az intézmény egyszemélyes vezetőjeként közvetve mindenképp felelősség terheli. A bizottság vezetője ezért kezdeményezi, hogy a testület – egy vagy több meghallgatással – próbálja a körülményeket egyértelműen tisztázni és a magyar jogállamiságon esett csorbát kiköszörülni.

Két dolog azért mindenképp figyelemreméltó – mondta a Ma reggelben Rubovszky. Olyat eddig nem láttunk, hogy az alapvető jogok biztosa sajtóvitákban vett volna részt, érdekes az is, hogy egy májusban elkészült jelentés csak szeptemberben, pontosan egy hónappal az önkormányzati választások előtt lát napvilágot, úgy, hogy kritizálja az egyik önkormányzat jelenlegi vezetőjét, és az is furcsa, hogy a dokumentum előbb vált sajtónyilvánossá, mint hogy az érintett megismerhette volna.

 

A Magyar Nemzet pénteken azt írta, az ombudsmani hivatal előre egyeztetett a TASZ-szal arról, mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi vezetést elmarasztaló jelentés, amely végül az önkormányzati választások előtt egy hónappal jelent meg. Ezt követően Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lemondásra szólította fel Székely László ombudsmant, Rubovszky György, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának vezetője pedig kezdeményezte az alapvető jogok biztosának bizottsági meghallgatását.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!