Több gyermek születik

Alaptétel, hogy a gyermekvállalás ösztönzése az adórendszerben szűk egy éven belül meghozza az eredményét, ha más gazdaságpolitikai kényszer nem hat ellene. A Fidesz-KDNP is elérte ezt az eredményt, még a nehéz külső gazdasági környezet mellett, a hatalmas örökölt adósság mellett is. A nyár elején még félve lehetett csak említeni, hogy 2011 májusától csökkent a drámai népességfogyás. Akkor még nem mertünk trendről beszélni, de nagyon reméltük, hogy születések számának növekedése trendet mutat majd. 

És így is lett, a FIDESZ- KDNP családi adókedvezménye megtette hatását. Tavaly nyár óta Magyarországon a születések száma lassan, de biztosan növekszik. Most a nyári hónapokban volt ugyan egy némi stagnálás – ami a Bajnai-kormány időszakának katasztrofálisan alacsony bázisához képest persze még mindig emelkedést jelez –, de az utóbbi időszak – örvendetesen – ismét azt mutatja, hogy tovább nő a megszületett gyermekek száma. A KSH szerint négy százalékkal több csecsemő született, mint egy évvel korábban. Másfél évre visszavetítve ez nagyjából ötezer gyermek, akik ennek a politikának köszönhetően gyarapítják a családokat, az országot, a nemzetet.

Egyértelmű, hogy a pozitív számok mögött a Fidesz és a Kdnp családi intézkedései állnak, elsősorban a három éves gyes visszaállítása és az szja-ból levonható gyermekkedvezmény, amely kb. 150 milliárdot hagyott a gyermekeseknél.

A gyermekszám azonban még így is jóval alatta marad a vártnak, ezért további elképzeléseink vannak a népességfogyás csökkentésére. A tankönyvi javaslatokon – részmunkaidő, távmunka, napközi – túl például azt is megfontolni javasoljuk, hogy a munkába visszatérő anya ne veszítse el a gyest, mint most, hanem arányosan járjon neki a juttatás. Tehát, ha mondjuk 4 órás munkát vállal, akkor 50 százalékos gyesre legyen jogosult. Ebben az állami intézmények, önkormányzatok, igazságügyi intézmények tudnának példát mutatni.

Pontosan tudni kell azt is, hogy most hányadik gyermekek születnek meg. A családi adózás rendszere a harmadik gyermeket kitüntető módon támogatja, tehát, ha azt látnánk, hogy megszületnek az első meg a harmadik gyerekek, akkor érdemes volna megfontolni, hogy ne illesszünk egy közbülső lépcsőt a rendszerbe, hogy már a második gyermek vállalását erősebb ösztönző támogassa.

További gyermekek megszületése várható attól a kereszténydemokrata javaslattól, hogy az alacsony jövedelmű többgyermekes családok is minden esetben ki tudják kihasználni az adókönnyítést. A KDNP ezért azt javasolta, hogy akik az adóalapjuk tekintetében most még nem tudják százszázalékosan érvényesíteni a gyermekek után járó adókedvezményeket, azok a munkabér járulékaiból is megtehessék ezt.

Ez ügyben óriási felelősség minden szó kimondása. A családok nagyon is figyelnek arra, hogy mit teszünk, és mit mondunk. Ha a családi adókedvezmény rendszerét 2014-től a kisebb keresetűek számára is elérhetővé akarjuk tenni, akkor ezt már most egyértelművé kell tenni a szülők számára. A ’14 januárjában születő gyermekek a jövő tavaszon fogannak, és a szülők már most tervezgetik a jövőjüket. A KDNP ezért üdvözli, hogy a kormány befogadta ezt a javaslatunkat, és így 2014-től várhatóan ugrásszerűen tovább nőhet a születések száma.

El fogjuk kerülni a demográfiai katasztrófát, ha ez a Fideszen, a KDNP-n és a magyar családokon múlik.

(Napirend előtti felszólalás, elhangzott a Magyar Országgyűlésben 2012. november 13-án.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!