Több mint százezer forinttal több maradhat a családok zsebében

A képviselői hozzászólásokkal folytatódott a jövő évi költségvetés általános vitája az Országgyűlésben. Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője  felszólalásában több családmodellen keresztül mutatta be, hogy a kiterjesztett családi adókedvezménnyel és a rezsicsökkentéssel együttesen mennyivel járnak jobban az emberek. A költségvetés kulturális fejezetéről szólva elmondta,17 milliárddal többet kap az ágazat mint tavaly.

A kereszténydemokrata politikus kifejtette: egy kétkeresős, háromgyermekes családban évente 585 ezer forinttal, egy kétgyerekes családban egy keresővel 170 ezer forinttal, egy gyermektelen, egykeresős családban pedig 120 ezer forinttal több marad az embereknél.  

Ezen kívül kitért még a költségvetés kulturális fejezetére is, mint mondta, 238,5 milliárd forintot, 17 milliárddal többet kap az ágazat az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a felújított Zeneakadémia, az Operaház, a kiemelt és a nem kiemelt zenekarok is több pénzt kapnak – mondta Pálffy István.

Fidesz: nincs olyan terület, amely kevesebb összegből gazdálkodhatna

Sebestyén László (Fidesz) szerint nem választási költségvetés készült, nincsenek benne eltúlzott összegek. A büdzsé olyan, mint bármelyik másik, és nincs olyan terület, amelyik kisebb összegből gazdálkodhatna, mint idén – jegyezte meg . A rendszerváltás utáni költségvetési politika soha nem volt annyira fegyelmezett, mint a mostani kormány alatt.

Új elemként említette választókörzetéből a diósgyőri stadion fejlesztésének támogatását 1,7 milliárd forinttal, és a miskolctapolcai strandfürdő fejlesztését 500 millió forintból. Konkrét példákat említve kitért arra is: bővült a beruházások száma Magyarországon a mostani kormányzati ciklus alatt, és nőtt a foglalkoztatás is.

MSZP: az önkormányzatok pénzügyi felszámolását jelenti a büdzsé

Évről évre csökken az önkormányzatok állami támogatása – mondta Botka László (MSZP), aki szerint a 2014-es büdzsében 38 százalékos a visszaesés az ideihez képest. Úgy látja: mindez a helyhatóságok pénzügyi felszámolását jelenti.

A képviselő, aki Szeged polgármestere is, közölte: míg 2010-ben 1164 milliárd forint jutott a településeknek, jövőre mindössze 703 milliárd forint. A működési támogatás csökkentését rótta fel, és azt mondta: csak a szubjektív, politikai alapon eldöntött beruházásra fordít több forrást az állam.   Nehezményezte, hogy Szeged szociális ellátásokra fele akkora forrást kap, mint 2010-ben, a rezsicsökkentés pedig az önkormányzati tulajdonban lévő hulladékszállítási, vízgazdálkodási, csatornázási vagy távhőcégeknek együttesen 1,5 milliárd forintos kiesést jelent. Bírálta, hogy az adósságkonszolidációval nemcsak a hiteleket, de az azok fedezetét nyújtó forrásokat is elvett a kabinet.

BM: emelkedni fog a működési támogatás

Tállai András belügyminisztériumi államtitkár azt mondta: nem igaz, hogy nem nő a működési támogatás, arra ugyanis az államtitkár szavai szerint 70 milliárd forintos plusz áll rendelkezésre. Nem a szubjektív támogatások emelkednek - jelentette ki -, a támogatás mértéke attól függ, hogy a helyhatóságnak magas vagy alacsony a helyi adóbevétele.

Az adósságrendezésről szólva kijelentette: ha a polgármester úgy ítélte meg, hogy az nem érte meg Szegednek, nem kellett volna élni a konszolidációval.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!