A többség támogatja a kormányt

A Századvég  2012. február végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint az elmúlt időszakban tapasztalt politikai aktivitás csökkenése és politikai piac szűkülése februárra megállni, megfordulni látszik. A politikai erőtérben az elmúlt hónap leglátványosabb tendenciája mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalon a stabilizálódás. A kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében.

2012. február végén a választókorúak 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a részvételi hajlandóság korábbi csökkenő tendenciája megállt, kismértékben emelkedett. A politikai mezőben tapasztalt szűkülési folyamat is megfordulni látszik, februárra csökkent a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 36 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Február végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz–KDNP szövetség támogatottsága a teljes népesség körében 27 százalék, az MSZP ebben a közegben 15 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6 százalék, a Jobbiké 11 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága 2 százalék. A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok jelenleg 45 százalékon, a szocialisták 24 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 19 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 3 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt.

A Századvég január közepén készített kutatásában az áll: a politikai térkép szerkezetében, erőviszonyaiban nem érzékelhető lényegi változás az elmúlt év végéhez képest. A ciklus feléhez közeledve a kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!