Több százezer ember marad ellátatlanul

A szocialista kormány újabb, ez alkalommal a nyár folyamán tett ígéretét szegi meg, amikor 3,6 milliárd forintot nem tud, nem akar kifizetni a gyógyászati segédeszközök támogatására – mondta mai sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP frakciószövetség Népjóléti kabinetjének vezetője. Ennek következtében több százezer ember ellátás nélkül maradhat – hangsúlyozta a politikus.

A szocialista kormány újabb, ez alkalommal a nyár folyamán tett ígéretét szegi meg, amikor 3,6 milliárd forintot nem tud, nem akar kifizetni a gyógyászati segédeszközök támogatására – jelentette ki a képviselő, majd megemlítette, 2006 és 2008 között a gyógyászati segédeszközökre szánt támogatások összege közel 30 százalékkal csökkent, ez azt jelenti, hogy a korábbi 50 milliárd forintot meghaladó összegről az idei évben 42,7 milliárd forintra apadt.

A kormány által beígért pénzből támogatni lehetne az ortopédcipők, kötszerek, inkontinenciás termékek, protézisek árát, de úgy tűnik a kormány sem önnön ígéretének, de a különböző érdekvédelmi szervezetek felszólításának, a rászorulók kérésének sem tesz eleget.

Mint mondta, a kormány a költségvetés készítésekor semmibe vette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár javaslatát, amely szerint ahhoz, hogy biztosítani tudják az ellátást a rászorulók számára. 51 milliárd forintnyi költségvetési támogatásra van szükség.

A kormány döntése súlyos gondokat okozott az ellátásban, és súlyos gondokat okozott a rászoruló embereknek is – hangsúlyozta Soltész Miklós. Hozzáfűzte ez jól látható abból, hogy  2006-ban és 2007-ben egyharmadára csökkent az ellátottak száma, idén pedig további hét százalékkal csökkent ez a szám, s ez azt jelenti, hogy több mint fél millió honfitársunk esett ki a támogatási rendszerből. További következményként említette, hogy egyre több olyan fogyatékkal élő ember van, aki nem tudja kifizetni a számukra felírt receptet, és nem is ismeri ennek tartalmát, mivel nem áll rendelkezésre mindenütt termékismertető, nincsenek termékbemutatók.

A politikus kijelentette: a helyzetet még az is nehezíti, hogy sok idős, illetve fogyatékkal élő ember nem tudta, nem tudja kiváltani a receptekre felírt gyógyszereket, segédeszközöket ennek egyenes következményként betegségük tovább súlyosbodott, súlyosbodik,

A magukat szocialistának nevező kormány tagjai szakmailag értékelhetetlen, szociálisan tökéletesen érzéketlen döntést hoztak, megint a legkiszolgáltatottabbakon, az idősökön és a fogyatékkal élőkön spórolnak – mondta Soltész Miklós szóvá téve, hogy az MSZP látványosan olyan intézkedéseket fogad el, amelyekkel az általuk preferált nyugdíjas korosztályt támogatja, csakhogy e támogatásokat más módon suttyomban rendre visszavonja.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a helyzet megoldása, hogy vissza kell állítani – az Egészségügyi Pénztár javaslatának megfelelően – a gyógyászati segédeszközök 2006-os támogatási szintjét, csökkenteni kell az mind a forgalmazók, mind az orvosok, mind a gyártók adminisztratív terheit. A képviselő a jövőre nézvést fontosnak nevezte, hogy biztosítsanak a betegeknek könnyen hozzáférhető termékismertetőket a gyógyászati segédeszközökről, mivel ezek hiányában sokan nem váltják ki azokat, nem tudják megítélni azok tényleges hasznosságát

Gondot okoz az is, hogy korábban a recepteket a háziorvosok is felírhatták, ma már csak szakorvosok tehetik ezt meg. Van akinek 30-50 kilométert is utaznia kell azért, hogy szakorvossal kiírassa a neki szükséges receptet vagy gyógyászati segédeszközöket – jelentette ki Soltész Miklós. 

Mint mondta, 2007-ben ő és Csáky András kérdést intézett az akkori egészségügyi miniszterhez a hallókészülékek támogatásával kapcsolatban. S ennek egy év múlva meg is lett az eredménye, 50-70 százalékkal emelkedett a hallókészülékek támogatásának mértéke.

A politikus reményét fejezte ki, hogyha minél többször felemelik a hangjukat a szakemberek és az ellenzéki politikusok a kormányzat ésszerűtlen és rossz döntései ellen, akkor az előbb-utóbb eredményre vezet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!