Törvénymódosítási javaslatok a munkavállalók érdekében

Átfogó törvénymódosításokat javasolt a Kereszténydemokrata Néppárt július 24-i sajtótájékoztatóján Harrach Péter alelnök és Frivaldszky Gáspár munkajogász. Egy februári jogszabály-módosítás következtében megszűnt a munkajogi perek illetékmentessége, s ennek következtében a munkavállalók helyzete kiszolgáltatottá vált.

Mára tarthatatlan viszonyok alakultak ki a munka világában – jelentette ki a KDNP alelnöke. Véleménye szerint a munkavállalók teljesen kiszolgáltatottak a munkáltatókkal szemben. A munkáltatói jogsértések tömegessé váltak, a munkájukat féltő munkavállalók azonban nem mernek bírósághoz fordulni a rájuk háruló anyagi megterhelés miatt. Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy a jelenlegi munkajogi szabályok teljesíthetetlen követelményeket állítanak fel a mikro-, de a kis- és középvállalkozások számára is - fejtette ki Harrach Péter. Hozzátette: az elviselhetetlen adminisztratív és adóterhek sok munkaadót kényszerítenek jogszabálysértésekbe. A jogellenes intézkedések gyakran a jogszabály nem ismeretére, vagy nem megfelelő ismeretére vezethetők vissza.

Frivaldszky Gáspár hozzátette, hogy a Munka Törvénykönyve a gyakori módosítások miatt nehezen értelmezhető, éppen ezért ellentmondásos jogszabálygyűjteménynek tűnhet sokak szemében. A munkahelyteremtésnek, és ennek eléréséhez a munkát terhelő adók csökkentésének nincsen alternatívája. Ugyanis amíg a kilátástalan gazdasági helyzet következtében folyamatosan szűnnek meg a munkahelyek Magyarországon, addig nem várható jelentős javulás a munkavállalók helyzetében – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A KDNP azonnali intézkedésként átfogó törvénymódosításokat javasol a munkavállalók jogainak védelmében. A munkaügyi pereknek ismét illetékmentesnek kellene lenniük, így a munkavállalók számára reális eséllyé válhat jogaik érvényesítése. Emellett kiemelt kérdésként kezelik az alternatív munkaügyi vitarendezés lehetőségének megteremtését. A munkajogász szerint felül kell vizsgálni, hogy a közvetítői eljárást hogyan lehetne széleskörűen elterjeszteni a munkaügyi viták rendezése során. A több munkavállalót is érintő jogellenes intézkedéssel szemben a közérdekű kereset nyújthat alternatívát a szakszervezetek, érdekvédelmi szervezetek számára.

Frivaldszky Gáspár hozzátette: ez a javaslat gazdaságosabb, olcsóbb működést eredményezhet, hiszen lényegesen kevesebb perre lenne szükség egy-egy munkajogi vita esetén. A párt módosító indítványai között szerepel az is, hogy a jogi segítséget nyújtó ügyvédek munkadíját a piaci díjakhoz közelítsék. Jelenleg a „nép ügyvédjének” fizetett óradíj körülbelül harmada-negyede a szokásos áraknak. A kereszténydemokraták remélik, hogy törvénymódosító javaslataikkal, valamint a tavaly hatályban volt szabályok visszaállításával jelentősen javulhat a munkavállalók kilátástalan helyzete.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!