Történelmi jelentőségű a magyar-szlovák földgázhálózat összekapcsolása

A magyar energiaellátás szempontjából történelmi jelentőségűnek nevezte a magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolását Orbán Viktor miniszterelnök a Pest megyei Szadán tartott ünnepségén. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az új vezetéken keresztül nem orosz eredetű gáz érkezhet majd Magyarországra. Mint mondta: akármi is történik tőlünk keletre, Magyarországra mindenképpen érkezik gáz.

Orbán Viktor felidézte emellett a korábbi gáztározó-visszavásárlást és a Mol-részvények megvételét, majd úgy értékelte: ma a magyar állam kezében van minden eszköz, amely ahhoz szükséges, hogy akármi is történjék a világban, a magyar háztartások és a gazdaság gázellátása kiszámítható és biztonságos legyen.

A miniszterelnök megismételte egyúttal azt a kormányzati célt, hogy a háztartási és az ipari áram Európában Magyarországon legyen a legolcsóbb. A miniszterelnök azt is mondta, hogy Közép-Európa előtt nagy jövő áll, ha a mostanihoz hasonló együttműködések sokaságát valósítják meg a térségben élők, ezért "nekünk, közép-európaiaknak érdemes összefognunk, és érdemes kiállnunk a saját érdekeinkért".

Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédében közölte, hogy a magyar és a szlovák földgázhálózatot összekapcsoló vezeték tesztidőszaka július 1-jén indul, jövő január 1-jén pedig megkezdődik a normál üzemű működés. A szlovák kormányfő kiemelte - miután emlékeztetett az országát is sújtó 2009-es gázválságra -, hogy a most megvalósuló gázvezeték-összekötés jelentősen hozzájárul az energiabiztonság megteremtéséhez. Fico egyúttal megköszönte, hogy az Európai Unió 30 millió eurót fektetett a projektbe.

A beruházó Magyar Gáz Tranzit Zrt. korábbi tájékoztatásában hangsúlyozta: az új gázvezeték növeli Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, erősíti Magyarország tranzitszerepét, és hozzájárul a hazai gáztárolók előnyösebb kihasználtságához. Az összesen 111 kilométer hosszú, kétirányú, 75 bar nyomású csővezeték magyarországi szakasza 92 kilométer hosszú, két végpontja Vecsés és Balassagyarmat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!