Törvénytelen a közmédiára gyakorolt ellenzéki nyomás

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületénél éhségsztrájkolók ellenzéki támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen nyomásgyakorlás a közmédiára. A helyszínen tájékozódott a Kunigunda utcai MTVA-székház körül kialakult helyzetről Pálffy István, a KDNP képviselője, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának alelnöke.

A kereszténydemokrata képviselő szerint az ellenzéki pártok képviselőinek reggeli kordonbontása kimeríti a birtokháborítás fogalmát és nem áll messze a garázda viselkedéstől – olvasható a közleményben, amely szerint a KDNP-frakció szóvivője azt mondta: „a szocialisták 20 évvel lemaradtak a tisztességes közmédia követeléséről, miután elődpártjuk hozta létre a diktatórikus pártállami sajtót”. Ezért az MTVA épületénél éhségsztrájkolók támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen ellenzéki nyomásgyakorlás a közmédiára – olvasható a kommünikében.    

A KDNP felszólítja a székház és a terület tulajdonosát: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jogos birtokos MTVA háborítatlanul el tudja látni kiemelten fontos közfeladatát, az állampolgárok tájékoztatását.  

A Kereszténydemokrata Néppárt tiszteletben tartja a demonstrálók jogait, azzal az elvárással, hogy véleményüknek csak a gyülekezési törvénynek megfelelően, közterületen, előre szabályosan bejelentett módon, rendőrségi engedély birtokában, a közintézményben folyó munka korlátozása nélkül adjanak hangot. Álláspontjuk szerint nem zaklathatják a dolgozókat és az arra járókat, róluk kizárólag személyiségi jogaik tiszteletben tartásával készíthetnek felvételt.   

A KDNP hangsúlyozta: alapvetően fontos a közönség joga, a tisztességes, pártatlan tájékoztatás a közmédiában, de éppen ezért szükséges, hogy minden politikai párt távol tartsa magát a hasonló demonstrációktól. Az ellenzék kordonbontása és demonstratív jelenléte nem szolgálja ezt a közérdeket, viszont ismételt és egyértelmű szándék az ország lejáratására, az állami intézmények működésének destabilizálására és a hazai érdekek érvényesítésének gyengítésére – értékeli a kormánypárt.  

A közmédia gyártóbázisánál december 24-én húzta fel a közmédia biztonsági szolgálata a kordont a székház egyik bejárata elé, ezt a kordont kezdték meg csütörtök reggel összehúzni, ezért az éhségsztrájkolók nem tudtak bejutni az általuk használt helyre. A teljes összezárást az egyik aktivista úgy akadályozta meg, hogy beült a résbe.  

Varju László független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás szocialista képviselőkkel érkezett a helyszínre, csavarkulccsal kezdte meg a kordon bontását, miután országgyűlési képviselői igazolványát felmutatta, és így a biztonsági őrök átengedték a kordonok között. Ezt látva a szimpatizánsok és a kint rekedt éhségsztrájkolók ledöntötték az MTVA főbejárata előtt felhúzott kordon bal oldalát, majd elfoglalták az éhségsztrájkolóknak eredetileg kijelölt helyet. Az események láttán a biztonsági őrök az épületbe távoztak.  

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének „kitakarási” ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!