Tovább csökkenti a kormány az államadósságot

A kormány növeli az adóbeszedés hatékonyságát, ebből 40 milliárd forintos többlet áfa-bevételre számít; emellett további 40 milliárd forintos megtakarításra készül a kabinet az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stopból – közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kihelyezett kormányülés után Lovasberényben. Októberben és novemberben összesen négy százalékponttal, a GDP 77 százalékáról 73-ra csökkenti a kormány az államadósságot – jelentette be Orbán Viktor.

A kormány növeli az adóbeszedés hatékonyságát, ebből 40 milliárd forintos többlet áfa-bevételre számít; emellett további 40 milliárd forintos megtakarításra készül a kabinet az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stopból – közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kihelyezett kormányülés után Lovasberényben.

Ezen kívül 50 százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek, 5 százalékkal az alkoholos termékek, 50 százalékkal az aromázott szeszesitalok jövedéki adóját, míg a gázolajét 97 forintról 110 forintra – jelentette be Matolcsy György, hozzáfűzve, hogy ebből összesen 10 milliárdos többletbevételt várnak az év utolsó két hónapjában. A százmilliárdos költségvetési lyuk befoltozásához további 10 milliárd forintot a nyugdíjrendszer átalakításával állami kézbe került részvények osztalékából fedezne a kormány. A miniszter közölte: az idén és jövőre 2 százalékos gazdasági növekedésre számít a kormány.

Októberben és novemberben összesen négy százalékponttal, a GDP 77 százalékáról 73-ra csökkenti a kormány az államadósságot – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kihelyezett kormányülés után Lovasberényben. A kormányfő elmondta, hogy a következő két hónapban két nagyobb összegű hitel jár le, amelyek helyett nem vesznek fel újabbat. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.

A miniszterelnök elmondta, a kormányülésen elsősorban az államadósság és az eurózóna eladósodottságának kérdésével foglalkozott a kabinet. Korábbi elemzésünk helyesnek bizonyult: az európai helyzet súlyos. Az államadósság egyszerre oka és eredménye a válságnak. Csak azoknak van esélye a sikerre, akik képesek megtörni az adósságspirált. A többiekre nehéz évek várnak – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő elmondta, Magyarország nem kíván utóbbi országok közé tartozni, ezért a cél továbbra is az adósságcsapdából való kiszabadulás. Az európai gazdaság ugyan az utóbbi időben lelassult, de mi akkor sem tántorodunk el a céltól. Ennek megfelelően hoztuk meg a mai döntést, az államadósság további csökkentését. A cél, hogy az államadósságot 50 százalék alá vigyék, ez az alaptörvényben is benne van. Az államadósság elleni háborút meg kell nyerni – jelentette ki a kormányfő. Ha 3 százalék alatt tudjuk tartani a költségvetési hiányt, az automatikus államadósság-csökkenéssel fog majd járni – tette hozzá.

Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok – kommentálta a miniszterelnök, hogy az Origo.hu-n megjelent, a Wikileaks-ről kiszivárgott állítólagos amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint a 2006-os választások előtt arról beszélt diplomatáknak: a kampányban hagyják figyelmen kívül, amit mond. Orbán Viktor kedden, a kormány kétnapos lovasberényi ülését követő sajtótájékoztatón így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy csakugyan elhangzottak-e a neki tulajdonított mondatok, illetve hogy ez azt jelenti-e, nem mondott igazat. A kormányfő kifejtette: ma is azt mondja a külföldi diplomatáknak, ne ítéljenek abból, amit szavai értelmezése révén tulajdonítanak a kijelentéseinek, ezzel ne törődjenek, egyetlen dologgal törődjenek - és ezt mondtam akkor is - (...), hogy a tettek beszélnek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!