A további rezsicsökkentésről és az enegiatörvény módosításáról tárgyalt az Országgyűlés

A szennyvízszippantás és a kéményseprés díjának csökkentéséről szóló fideszes törvényjavaslat tárgyalásával kezdődött meg az Országgyűlés ülése. A szennyvíz szippantásának díját a 2013. január 31-én alkalmazott árakhoz képest 10 százalékkal csökkentenék, a kéményseprés rezsióradíját pedig 2000 forintban maximálhatja a parlament.

A törvényjavaslat előterjesztője, a fideszes Németh Szilárd az általános vitát megnyitó expozéjában azt mondta: a javaslat a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díjának csökkentésével még több terhet vesz le a magyar családok válláról, emellett előírja a szolgáltatók számára, hogy megfelelő információkat adjanak a fogyasztóknak. Ezzel a javaslattal válik teljes körűvé a kormány első féléves rezsicsökkentési politikája, amelynek részeként január 1-jétől csökkent 10 százalékkal a földgáz, a villamos energia, a távhő ára, július 1-jétől pedig a víz- és a csatornadíjak, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díjai csökkennek.

 A Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének közlése szerint a mostani javaslattal a szennyvíz szippantásának díját a 2013. január 31-én alkalmazott árakhoz képest csökkentik 10 százalékkal, míg a kéményseprés esetében 2000 forintban maximálják a rezsióradíjakat. Ez Budapesten egy félévente ellenőrizendő szilárd tüzelésű kémény esetében azt jelenti, hogy 2127 forintról 1194 forintra, 44 százalékkal csökken a kéményseprés díja, a gázkémények esetében 2263 forintról 1270 forintra, a tartalékkéményeknél 1358 forintról 762 forintra mérséklődik a díj.

Elmondta azt is, hogy a nyár folyamán a temetkezés költségeinek csökkentését is megvizsgálják, mert hihetetlen magasak a díjak - főként a fővárosban. Emellett - folytatta Németh Szilárd - újabb rezsicsökkentésre lehet számítani: október 15-étől a gáz, a távhő és a villany árát mérséklik tovább.

Közölte azt is: új elemként a javaslat bevezeti a szolgáltatók kötbérfizetési kötelezettségét mind a 9 rezsicsökkentéssel érintett területen, így ha a szolgáltatók nem hajtják végre a díjak mérséklését vagy nem tájékoztatják a fogyasztókat a számlaképen, akkor a fogyasztóvédelmi hatóság minden jogsérelmet szenvedett fogyasztó után 10 ezer forint kötbér megfizetésére kötelezheti őket.

 Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a kormány nevében azt mondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatja a javaslatban foglaltakat.

Az MSZP támogaja a lakosság terheinek csökkentését

Göndör István az MSZP-frakció nevében jelezte, támogatják a törvényjavaslatot és minden olyan előterjesztést, ami a lakosság terheinek csökkentését szolgálja, de módosító indítványokat nyújtanak majd be.

A Jobbik is üdvözli a javaslatot

Kepli Lajos (Jobbik) arról beszélt: a kormánynak meg kell akadályoznia, hogy a szolgáltatók megkerüljék a rezsicsökkentést. A javaslatot egyébként az ellenzéki párt pozitív lépésnek ítéli meg, „akár kampánycéllal történik, akár más céllal”. A Jobbik szerint ugyanis ha az eredmény az, hogy akár egyetlen ember terhei is csökkennek, akkor az számukra támogatható. Kepli Lajos ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a javaslatban foglalt intézkedések csak rövid távú lépések.

Frakciótársa, Gyüre Csaba azt emelte ki, hogy a túlzott rezsiterhek elsősorban a szolgáltatók külföldi kézbe kerülésének köszönhetők. Hangsúlyozta: a Jobbik a mostani javaslatot csak egy köztes lépésnek tekinti és céljuk egy legalább 30 százalékos rezsicsökkentés. Üdvözölte ugyanakkor a számlázási rendszer átláthatóbbá tételét. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ha a kormány valóban mindenkit be akar vonni a rezsicsökkentésbe, akkor nem szabad megfeledkeznie a fával, illetve szénnel fűtő lakosságról sem.

Független képviselők: a túlzott rezsicsökkentés veszélyes is lehet

Lengyel Szilva független képviselő, LMP-s politikus felszólalásában kifejtette: ha a túlzott rezsicsökkentés hatására például a kéményseprés esetében a szolgáltatásokért fizetett ár az önköltség alá csökken, akkor az már a feladat színvonalának csökkentését eredményezi majd, ami akár a lakosság egészségére is veszélyes következményekkel járhat.

Németh Szilárd zárszavában azt mondta, hogy az MSZP retteg a rezsicsökkentéstől, azt kérte, hogy ne álljanak skizofrén módon ehhez a kérdéshez, és szavazzák meg a tervezett változtatásokat.

Az Országgyűlés lefolytatta annak a salátatörvénynek az általános vitáját, amely egyebek mellett módosítaná az atomenergia- és a villamosenergia-törvényt.

Kovács Pál, a fejlesztési tárca klíma- és energiaügyi államtitkára expozéjában elmondta, a salátatörvény módosítja a villamos energiáról szóló és a bioüzemanyagokkal kapcsolatos törvényt, egyebek mellett azzal a céllal, hogy elősegítse a megújuló energiaforrások alkalmazását, a tájékoztatási feltételeket és a támogatások igénybevételét. Ennek jegyében az indítvány előírja a megújuló energiaforrások alkalmazására, felhasználására, annak előnyeire, a műszaki információk és a támogatások igénybevételére vonatkozó információk közzétételét egy havonta frissülő honlapon.

A javaslat elfogadása után a támogatásokból megvalósuló és működő megújuló energetikai beruházások minimális műszaki előírásait rendeletben határozzák majd meg – iismertette az államtitkár.

A kormány javasolja azt is, hogy a 2016-os bioüzemanyag-bekeverési célszámok meghatározása az idei évről tolódjon el 2014-re.

Módosul az atomenergia-törvény is, részben azért, hogy átültessék a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos kezelését szolgáló közösségi keret létrehozásáról szóló európai irányelvet – közölte az államtitkár.

A Fidesz támogatja a javaslatot

Bencsik János (Fidesz) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar lakosság többsége fontosnak tartja a paksi atomerőmű működését, és mindent meg kell tenni azért, hogy az üzemidő-hosszabbítás után is megmaradjon a társadalmi bizalom.

A kormánypárti politikus üdvözölte azt a javasolt módosítást, amely szerint a KNPA kezelő szerve az OAH helyett a fejlesztési minisztérium lesz.

A megújuló energiaforrások felhasználását elősegítő változtatásokat óvatos, de méltányolható lépésnek nevezte.

KDNP: hiánypótló indítványról van szó

Aradszki András (KDNP) fontosnak nevezte a KNPA-t érintő változtatásokat, az európai irányelvben előírt szigorú összeférhetetlenségi követelmények teljesítését.

Hiánypótló a kormányzati előterjesztés abból a szempontból is , hogy a fegyveres biztonsági őrség alkalmazási kötelezettségét kiterjeszti a radioaktívhulladék-tárolókra is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ismeretei szerint a gyakorlatban ez eddig is így volt.

Jobbik: válságban van az unió energiapolitikája

Kepli Lajos (Jobbik) elöljáróban hangsúlyozta, hogy egyetértenek a módosításokkal és támogatják a javaslatot. Az Európai Unió energiapolitikája válságban van és egy ilyen bizonytalan helyzetben egyre növekszik az ország villanyáram-importnak való kitettsége, ez pedig fokozza az ellátás bizonytalanságát. Mindenki számára kívánatos a megújuló energia részarányának növelésére - mondta a képviselő, de kérte, hogy óvatosan bánjanak az ezen a téren tett vállalásokkal.

Kovács Pál államtitkár a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, jelen pillanatban az EU politikája kiszámíthatatlan és Magyarországnak ebbe a gazdasági környezetbe kell beillesztenie saját elképzeléseit. Hangsúlyozta, hogy az unión belül elöregedett az energiapark, miközben a szövetségi rendszer nem tudott komolyabb sikereket felmutatni a kvótakereskedelem elterjesztésében.

 A magyar kormány minden alkalommal kérte, hogy vegyék figyelembe a nemzeti sajátosságokat, de Európa energiatérképén sokáig nem szerepelt sem a geotermia, sem a biomassza - közölte.   

Ezt követően Latorcai János levezető elnök az általános vitát lezárta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!