Továbbra is stabilan vezetnek a kormánypártok

Júliusban négy kutatóintézet tett közzé friss politikai felmérést, ezek alapján a Közvéleménykutatók.hu fő összegző megállapítása az, hogy a politikai palettán továbbra is a Fidesz–KDNP kormányzó pártszövetség a legerősebb. A baloldali választási pártszövetség felbomlása után stabilan a Jobbik lett a második, az MSZP pedig a harmadik legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt.

Az Ipsos 1000 fő személyes megkérdezésével készült kutatása szerint az MSZP elmozdult a múlt havi történelmi mélypontjáról, az akkori 8-ról 10 százalékra nőtt a támogatottsága, de ezzel sem tudta azonban utolérni a Jobbikot, amelynek tábora időközben 12-ről 13 százalékosra bővült. A Fidesz ugyan veszített szavazókat az elmúlt egy hónapban – 37-ről 33 százalékosra csökkent a támogatottsága –, de előnye továbbra is jelentős. A Demokratikus Koalíciónak mostanában változékony méretű a tábora, ezúttal 4-ről 2 százalékra csökkent. Az Együtt–PM támogatottsága elég stabilnak tűnik, már harmadik hónapja 2 százalékot ér el a teljes népességen belül. Az LMP tábora is állandó, a választás óta folyamatosan a lakosság 3 százaléka preferálja.

A Századvég 1000 fő telefonos megkeresésével készült kutatása alapján a Fidesz–KDNP-re a teljes népesség 35 százaléka szavazna „most vasárnap”. A kormánypártok az országgyűlési választások óta lényegében nem veszítettek szavazókat. A Századvég mérései során másodszor fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így 2014 júliusában 14 százalékkal a második legnépszerűbb párt. A teljes népesség körében a szocialisták 9, az LMP 4 százalékon áll. Az Együtt–PM támogatottsága 3, a Demokratikus Koalícióé pedig 6 százalék. Más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna.

A Nézőpont Intézet által készített 1000 fős telefonos kutatás alapján a Fidesz–KDNP továbbra is meggyőző előnnyel vezet a pártok versenyében, a kormánypártokkal az összes megkérdezett 33 százaléka szimpatizál. Ugyanakkor a Fidesz támogatottsága csökkent az elmúlt havi méréshez képest (4 százalékkal) és visszaesett az országgyűlési kampány előtt mért novemberi szintre. A baloldal megosztottsága miatt 13 százalékos támogatottsággal továbbra is a Jobbik a második legnépszerűbb párt az összes megkérdezett körében. Az országgyűlési választáson még közösen induló három baloldali párt sorrendje az európai parlamenti választás eredményét tükrözi: az MSZP a legerősebb 7 százalékkal, a DK a második 5 százalékkal, míg az Együtt–PM 3 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik az összes megkérdezett körében. Az LMP támogatottsága e körben jelenleg 6 százalékos.

A Tárki 1000 fős havi rendszeres személyes pártpreferencia-kutatásának júliusi felmérése alapján az egyes pártok támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban. A Fidesz–KDNP tábora a teljes népességen belül júniusban és júliusban is egyaránt 34 százalék volt, az MSZP-é mindkét hónapban 9 százalék, a Jobbiké júniusban 9, júliusban 10 százalék. A DK és az Együtt–PM pedig helyet cserélt: a DK eredménye az elmúlt egy hónapban 4 százalékról 2 százalékra, az Együtt–PM-é pedig 2 százalékról 4 százalékra módosult. Az LMP június után júliusban is 2 százalékos támogatottságot élvez.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!