A trianoni emlékművek figyelmeztetnek is

A trianoni emlékművek nemcsak emlékeztetnek az 1920. június 4-ei igazságtalanságra, hanem figyelmeztetik is a ma emberét az ország szuverenitásának megőrzésére. z emlékművek azt üzenik a mának és a jövőnek is, hogy fontos a függetlenség megőrzése, hiszen mindig akkor érte baj az országot, amikor hiányzott az önrendelkezése – hangsúlyozta Rétvári Bence,az Emberi Erőforrások Minisztériumának kereszténydemokrata parlamenti államtitkára Tiszadadán.

A kétezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település trianoni emlékművének és emlékparkjának avatóünnepségén Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy az első világháború előtt, az Osztrák-Magyar Monarchia idején nem volt teljes az ország szuverenitása, külügyi és hadügyi kérdésekben, illetve az ahhoz kapcsolódó pénzügyekben Bécsben született döntés, és így lépett be a háborúra az ország. Mégis Magyarország fizette a háborúért a legnagyobb árat, elvesztette területének kétharmadát, lakosságának pedig több mint a felét.   

Az államtitkár szerint a trianoni emlékművek „feladatként szabják meg az önrendelkezés mindenkori előmozdítását”, hogy az elszakított területeken élőket is ugyanolyan jogok illessék meg, mint a Nyugat-Európában élő kisebbségeket.Például területi autonómiát kaphassanak a Székelyföldön élők, úgy, mint ahogy az a Dél-Tirolban lakókat is megilleti – fűzte hozzá.   

A tiszadadai trianoni emlékművet Kövér József 55 éves szobrászművész – fogorvos és egyetemi oktató – készítette süttői mészkőből.   

A történelmi Magyarország szétszabdalt fekvő térképe felett egy lépő férfialakot faragott a három méter magas kő közepére jelképezve, hogy mindenkinek foglalkoznia kell a régmúlttal, s cselekednie kell az igazságtalanságok mindenkori elhárításáért ­– mondta a művész az MTI-nek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!