Tudatosan törvényt sért a kormány?

A Költségvetési Tanács (KT) szerint az Országgyűlés nem fogadta el a 2010-es költségvetési törvénnyel kapcsolatban a KT által korábban jelzett problémák megoldásához szükséges módosításokat, így az sérti a költségvetési felelősségi törvényben és az államháztartási törvényben foglalt előírásokat. A tanács így lényegében Sólyom László mellé állt a PM-mel folytatott vitában.

A Költségvetési Tanács remélte, hogy az Országgyűlés fel fogja használni a költségvetési törvény zárószavazása előtti módosítási alkalmat arra, hogy a jelzett problémákat megoldja. Ez lehetővé tette volna szerintük, hogy az elfogadott törvény összhangba kerüljön a költségvetési felelősségi törvényben és az államháztartási törvényben foglalt előírásokkal. A szükséges módosításokra azonban nem került sor.

A Költségvetési Tanács egy független állami intézmény, amely tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait. A tanácsot a 2008. évi LXXV. törvénnyel hozták létre, első három tagját 2009 januárjában jelölték. Kopits Györgyöt a Tanács elnökének, Oblath Gábort és Török Ádámot a Tanács tagjainak az Országgyűlés 2009. február 16-án választotta meg.

Sólyom László a Heti Válasz múlt heti számában megjelent interjújában úgy nyilatkozott a büdzséről: „Kétségtelen, hogy nem tartalmaz olyan trükköket, amelyekkel a korábbiak százszámra éltek, de törvényellenes gumiszabályokat tettek bele, például az úgynevezett fölülről nyitott tételekre vonatkozóan, azaz a kormány bármikor túlköltekezhet”. Sólyom László szerint az elfogadott jövő évi büdzsében így szép számmal maradtak nyílt és tudatos törvénysértések.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!