Túlélésre játszott a kormány

A kormányzati politika a „túlélés bármi áron” jelszavával próbálta alkuról alkura biztosítani saját túlélését. Navaracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője így értékelte az elmúlt egy év kormányzati teljesítményét. Navracsics szerint a koalíció megszűnése után a kisebbségi kormány minden személyi és pénzügyi erőforrását arra fordította, hogy, ha botrányról botrányra bukdácsolva is, ha kell, szavazatvásárlással vagy alkalmi koalíciókkal biztosítsa többségét.

Navracsics Tibor az első Gyurcsány-kormány 2004-es felállása óta eltelt időszakról azt mondta, hogy mindegyik év sikertelen volt a kormányzati politika szempontjából, amit az évről-évre romló gazdasági adatok is bizonyítanak.

Navracsics szerint a népszavazás következtében olyan kormány áll az ország élén, amely rendkívül labilis, egyik alkuról a másikra próbálja magát hatalomban tartani, és semmiféle kormányzati koncepcióval nem rendelkezik.

Ezt véleménye szerint az áttekinthetetlen kormányzati szerkezet is mutatja, ahol miniszterekhez szabnak minisztériumokat és hatásköröket, valamint „egyik napról a másikra” jelennek meg új szereplők kormánybiztosi vagy miniszterelnöki megbízotti elnevezéssel.

Az ad hoc jellegű megbízások kaotikussá teszik a kormányszerkezetet, jól mutatva, hogy egyetlen, végeredményét tekintve állandó koncepciót kell szolgálni: Gyurcsány Ferenc hatalomban tartását – mondta a frakcióvezető.

Navracsics szerint a koalíció megszűnése után a kisebbségi kormány minden személyi és pénzügyi erőforrását arra fordította, hogy, ha botrányról botrányra bukdácsolva is, ha kell, szavazatvásárlással vagy alkalmi koalíciókkal biztosítsa többségét.

Mint közölte, az elmúlt hat hónap minden idők leglabilisabb kormányát mutatta be: idén 19 interpellációt szavazott le az Országgyűlés, ami több mint 1990 és 2008 között bármikor volt.

Navaracsics kitért arra is, hogy a koalíció szétesése miatt május óta nincs érvényes kormányprogram, ami a gazdasági válság elleni hatékony fellépést lehetetlenné teszi.

Az államadósság mértéke az európai trendtől eltérően Magyarországon fokozatosan nő, a legmagasabb a térségben, a hiteltelen kormányzati politika miatt pedig magas a jegybanki alapkamat is, ami mintegy 400 milliárd forintnyi többlet kiadást eredményez évente – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta: A kormányzati program annak ellenére hiányzik, hogy érdemleges cselekvési terv a kormány által rendezett válságmenedzselő csúcstalálkozók egyikén sem született.

Hozzátette: A válságra való hivatkozással Gyurcsány Ferenc megpróbálta ugyan „behúzni a Fideszt a felelősségvállalás közös akoljába”, a választópolgárok mégis mind a mai napig világosan különbséget tudnak tenni a kormányzati felelősség és az ellenzéki szerep között.

Navracsics Tibor 2008-cat a Fidesz céljait illetően ugyanakkor sikeresnek nevezte.

Szerinte sikeresen mutattak rá a kormányzati politika hibáira, arra, hogy „ez nem jó irány”, mindemellett az Erős Magyarország program megalkotásával a jó kormányzati alternatívát is sikerült felmutatni.

Ez utóbbiról azt mondta, hogy bár sokan támadták, mondván, hiányoznak belőle a konkrétumok, a programot ért "csinos gyűlöletkampány" nyomán mégis bebizonyosodott, hogy "ahhoz van benne elég", hogy a szocialisták féljenek tőle, a választók pedig lássák a kisebbségi kormánnyal szemben álló kormányképes erőt.

Navracsics Tibor az előrehozott választások elmaradásáról úgy nyilatkozott, hogy jó lett volna véget vetni "a kormányzati vergődésnek", ez azonban nem a Fideszen múlt.

Mint mondta, tudomásul kell venni, hogy az Országgyűlésben ma többségben vannak azok a pártok, amelyek saját egzisztenciájuk miatt is, inkább a jelenlegi agónia meghosszabbításában érdekeltek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!