Új oktatási, ifjúsági és sportprogram az unió oktatási tanácsának napirendjén

Új, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló oktatási, ifjúsági és sportprogramról is tárgyaltak az Európai Unió oktatási tanácsának csütörtökön és pénteken tartott brüsszeli ülésén – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) az MTI-vel. Az EU oktatási, ifjúsági, kulturális és sporttanácsának ülésén Magyarországot Hoffmann Rózsa, a Nefmi oktatásért felelős államtitkára, Czene Attila, sportpolitikáért felelős államtitkár, valamint Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár képviselte.

Mint írták, Magyarország üdvözli, hogy a tervezett Erasmus Mindenkinek Program új elemei között támogatott ágazatként megjelenik a sport, megerősítést kap az ifjúságpolitika, az önkéntesség, továbbá a nem formális és informális tanulás szerepe. Emellett az új program az egyes pályázati lehetőségek között várhatóan nagyobb átjárhatóságot, a jelenleginél nagyobb rugalmasságot biztosít majd.

A tárca hozzátette: a rendelet elfogadásáig számos egyeztetés és tárgyalás áll még az európai uniós vezetők előtt, a dokumentumot az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közösen fogadja majd el.

A közlemény szerint az oktatási tanács emellett következtetéseket fogad el az oktatásból és képzésből kilépő végzettek foglalkoztathatóságáról. Az elhúzódó gazdasági válság még jobban rávilágít arra, az oktatásnak milyen nagy a jelentősége abban, hogy a pályakezdő fiatalok hogyan tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon – írták.

A minisztérium kiemelte: annak érdekében, hogy meg lehessen határozni, az oktatási és képzési politikák hogyan segíthetnek növelni a munkába állók arányát, az oktatásért és képzésért felelős miniszterek politikai elköteleződésük megerősítéseként megállapodnak egy európai referenciaértékben. Közösen törekednek arra, hogy 2020-ig európai szinten 82 százalékra emelkedjen az oktatásból és képzésből kilépő foglalkoztatott fiatalok aránya.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a tanácskozáson Luxemburg – egy az Európai Bizottság által ellene kezdeményezett kötelezettségszegési eljárás miatt – kérte a hallgatói ösztöndíjak és kölcsönök felsőoktatásbeli rendszerének alapjául szolgáló kritériumok, és az ezekből eredő kihívások kérdésének napirendre tűzését.

A kétnapos tanácskozáson a tagállamok elfogadták továbbá a doppingszerek szabadidősportokban történő használata elleni küzdelemről szóló következtetés tervezetét, valamint a Spanyolország és Lengyelország által felterjesztett két város, Donostia-San Sebastián és Wroclaw jelölését a 2016. évi Európa Kulturális Fővárosa címre.

Május 11-én, pénteken Hoffmann Rózsa államtitkár Soltész Miklós szociálpolitikáért felelős államtitkárt helyettesítve képviseli Magyarországot az ifjúsági tanács ülésén is, ahol az ifjúságpolitikáért felelős európai uniós miniszterek a fiatalok kreativitásának és innovációs képességeinek előmozdításáról fogadnak el következtetéseket.

Ezt követően a miniszterek a témához kapcsolódóan eszmecserét folytatnak a fiatalok ösztönzéséről és a bennük rejlő lehetőségek kiaknázásának elősegítéséről. A témaválasztással a dán elnökség célja, hogy megerősítsék az ágazatközi megközelítést és szélesítsék az ifjúsági munkanélküliség problémájának megoldása érdekében folytatott munkát. A vita fókuszában a nem formális és az informális tanulás fontosságának hangsúlyozása áll, amely hozzájárul a fiatalok magas munkanélküliségi rátájának csökkentéséhez. Kiemelt kérdés lesz az is, milyen intézkedéseket lehetne hozni annak megakadályozására, hogy a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok kiszoruljanak a társadalomból – olvasható a közleményben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!